Palmes okända djur

I hela Sverige finns cirka 60 jakar - fem av dem betar vid Näsby gård intill Frösjön. – Man behöver inte åka till Kolmården eller Tibet för att se dem, säger ägaren Gunnar Palme stolt.

Gunnar Palme är född i en välkänd släkt. Hans farbror heter Olof Palme, Sedan 25 år tillbaka bor Gunnar tillsammans med fru och barn på Näsby gård.

Gunnar Palme är född i en välkänd släkt. Hans farbror heter Olof Palme, Sedan 25 år tillbaka bor Gunnar tillsammans med fru och barn på Näsby gård.

Foto:

Övrigt2017-11-10 10:46

När SN möter Gunnar Palme en tidig morgon vid gården så är han på väg till ett styrelsemöte knutet till Scania. Gunnar Palme är en man med flera aktiva styrelseuppdrag på sina axlar och med ett förflutet bland annat som vd för Assi Domän.

Gunnar Palme äger över 100 hektar mark och arrenderar ut en stor del av sin åkermark i Näsbytrakten och bortåt Sjunda. För 25 år sedan flyttade han till den gamla herrgården som ligger på en udde i Frösjön.

– Jag hade haft gård tillsammans med min syster i Nynäshamnstrakten tidigare. Så när jag flyttade hit var det självklart med djur på gården. Det blir mer levande så, säger Gunnar som även syftar på att djuren håller hagarna öppna.

I hagen längs Frösjön betar 14 Highland Cattles, de långhåriga Hedenhös-korna som numera är en hyfsat vanlig syn, tillsammans med fem riktigt sällsynta djur, jakar.

Djuren är ute året om. Varma sommarkvällar svalkar sig djuren genom att doppa sig i sjön medan det ryker ur nosen på dem vintertid.

– Våra jakar är en så pass ovanlig syn att folk som kör på vägen ofta stannar till för att fotografera djuren, berättar Gunnar.

Det finns alltså bara ett fåtal jakar i Sverige och Europa. De fem jakarna på Näsby köptes från en jakuppfödare i Skåne som har cirka 40 djur.

– Varför inte, resonerade vi

Enligt Gunnar Palme så är djuren lättskötta på samma sätt som kor.

– Vi har hittills bara haft snälla tjurar. Djuren går bra ihop och kommer troligtvis att både födas och dö här.

Fakta om jakar

Ett karaktäristiskt grymtande ljud gör att jaken även kallas grymtoxe. I Centralasiens höga berg (Kina, Mongoliet och Tibet) lever djuren främst som tamboskap och fraktdjur. Deras feta mjölk kommer även till nytta som smör och ost. När Dalai Lama flydde från Tibet till Indien 1959 så red han på en korsning mellan nötkreatur och jak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om