Pålningspaus för hälsans skull – Förskola drabbad av byggarbeten

Ihållande pålning vid Frösjön har orsakat hälsorisker för både pedagoger och barn på förskolan Sjöstugan. Bullret har inneburit att barnen inte kunnat vistas utomhus på sin gård. Byggbolaget gör nu tre korta uppehåll på dagarna för att barnen bland annat ska hinna ta sig ut till en lekpark.

"Det är klart att barnen ska kunna vara ute och leka på gården. Men vi har nu haft en bra dialog med byggbolaget för att lösa problemet", säger Anne Hedlund, förskolechef för Sjöstugan.

"Det är klart att barnen ska kunna vara ute och leka på gården. Men vi har nu haft en bra dialog med byggbolaget för att lösa problemet", säger Anne Hedlund, förskolechef för Sjöstugan.

Foto:

Övrigt2017-11-07 10:00

Få har väl undgått att höra att det byggs bland annan ett äldreboende på Frönäs. När pålning utförs, då det borras i mark och berg, låter det vida omkring. Den senaste veckan har det utförts ihållande pålningsarbeten vid byggarbetsplatsen intill förskolan Sjöstugan där 70 barn tillbringar sina dagar. Eftersom det höga ihållande ljudet omöjliggör samtal mellan barn och pedagoger så har man tvingats hålla barnen inomhus under några dagar.

En förälder som vill vara anonym säger till SN att det är olyckligt att barnen har tvingats vistas inomhus i förkylningstider eftersom de då blir sjuka.

– Dessutom är det konstigt med tillåtelse att ha så höga bullernivåer intill små barns öron vars hörselgångar inte utvecklats färdigt. Är det verkligen lagligt? Hur många veckor till ska det fortsätta, undrar föräldern.

Enligt förskolechefen Anne Hedlund så har det även framförts kritik kring utemiljön men det har inte varit alarmerande.

– Vi har använt bullermätare inomhus som visar att bullernivåerna där inte är för höga. Man hör pålningen i de tysta rummen men inte i ett rum fullt av lekande barn, konstaterar förskolechefen som även menar att vilan fungerat bra till lugn musik.

– Utomhus har det tidvis varit för högt. Vi har haft en bra dialog med byggbolaget som nu lovat att göra uppehåll mellan klockan 9- 9.30 för att pedagogerna ska kunna hinna ta ut barnen till en lekpark.

– Under lunch- och vilotiden görs även uppehåll under en timme samt mellan klockan 14 -14.45 då deltidsbarnen går hem. Nu hoppas vi att det här kommer att fungera bra men följer naturligtvis upp det här kontinuerligt.

Enligt förskolechefen kommer pålningsarbetet att pågå åtminstone två veckor framöver.

Dessutom väntar tillfällig avstängning av vägen fram till förskolan nu i veckan samt några planerade avbrott av vattentillförseln framöver.

– Men så länge vi får information i förväg och kan planera ordentligt så löser vi det. Vädrar gör vi ofta med öppna fönster. Våtservetter har införskaffats för att klara handhygien och vi vet när vi ska fylla dunkar med vatten dagen innan avstängning, konstaterar en optimistisk förskolechef i Gnesta.

Buller från byggplatser

•För byggverksamhet som pågår i högst två månader bör 5 dBA högre värden kunna tillåtas. Det gäller korta

bygguppdrag som borrning, spontning och pålning.

•Vid enstaka kortvariga händelser som pågår högst 5 minuter per timme bör upp till 10 dBA högre nivåer kunna

accepteras. Men detta bör inte gälla på kvällar eller nätter.

Även om verksamheten både är begränsad i tiden och innehåller kortvariga störningar bör bullernivån ändå inte höjas mer än sammanlagt högst 10 dBA.

•Om det inte går att uppfylla riktvärdena för buller utomhus med tekniskt möjliga och/eller ekonomiska rimliga åtgärder bör målet vara att åtminstone uppfylla riktvärdena för buller inomhus.

Källa: Naturvårdsverkets allmänna råd (2014:15) om buller från byggplatser

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om