Pank, stressad, noll koll? ÄGGET räddar dig

Få livsmedel om ens något rymmer så många möjligheter som ett ägg. De kan ätas på hundratals olika sätt, i mat och bak, till vardags och fest. Dessutom är ägg billig mat, som de flesta har råd att unna sig.

Övrigt2006-04-13 14:12
Här kommer ett recept med historiska anor, ursprungligen den fattiges nödmiddag men med en smak som duger gott åt den värsta knös:

Fattiga riddare
4 portioner
4 ägg
3 dl mjölk
salt, peppar
4 skivor vitt bröd
Gör så här: Vispa ihop ägg och mjölk. Smaka av med lite salt och peppar. Doppa brödskivorna i äggblandningen och stek dem tills de blir gyllenbruna. Servera med lingon eller äppelmos.
Kan med fördel serveras med lite knaperstekt bacon eller skinka till.

Gotländska riddare
Vill du göra dina riddare extra lyxiga? Då kan du prova den gotländska varianten. Börja med att stöta en halv knivsudd saffran i lite socker, som du steker i en matsked smör i en stekpanna. Vispa samman det smälta saffranssmöret ihop med äggen och mjölken, och följ därefter originalreceptet. Servera med sylt!
Ägget är också räddningen för alla stressmajor och slöputtar. Här kommer ett turborecept, som du fixar på TVÅ minuter!

Ägg Express
1 portion
2 ägg
2 msk mjölk
salt, peppar
2 msk riven ost eller annan fyllning

Vispa ägg, mjölk och kryddor i en mugg. Täck muggen med plast och kör på hög effekt i mikron i cirka en minut. Lägg på osten, och låt vila en minut.
Du kan också stoppa i till exempel hackad lök, paprika, svamp eller bacon. Dessa ingredienser tillsätts innan blandningen ställs in i mikron. Ost läggs alltid i efteråt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om