Paradiset finns vid Trosaån

Från forsarna vid Trosa kvarn i norr till smörbyttan i söder. Trosaån är ett av de vackraste vattendragen i Södermanland.

Övrigt2001-06-08 09:57
En fridfull promenad längs Trosa åpromenad. Vattnet glittrar. Båtarna ligger tätt.
Folket som gillar när det gungar under fötterna hyser kärlek till Trosa. Gästhamnen är populär. Små pojkar och flickor på bryggan hoppar av förtjusning vid anblicken av alla vackra båtar.
En gång i tiden var det inte båtfolket, utan badfolket som gästade Trosa. Under badsocietetens storhetstid, från mitten av 1800-talet till andra världskrigets början, satt fint folk från den kungliga huvudstaden på verandorna och drack Trosapunsch.
Man kan föreställa sig kvinnor i vackra sekelskiftsklänningar och parasoller och gentlemän i höga hattar, flanerande utmed vattendraget.
Promenadstråken byggdes för att behaga badgästerna. De sökte sig till Trosa för att stärka hälsan med ren luft och uppfriskande bad.
Nu visste väl inte det fina folket i badsocieteten att avloppsvattnet från sjukstugan på Västra Långgatan gick rakt ut i ån. Med blindtarmar och allt.
Kanske var det nyttigt, för då som nu fann människor frid i själen vid åns vatten.
Trosaån kantas av Östra och Västra Ågatan. Det är på den västra sidan som Paradiset ligger. Det heter så, det rara lilla gröna trähuset med en ängel över mittersta fönstret.
På slutet av 1800-talet var Italien på modet. Därför har flera hus fått italienska benämningar.
Ågården kallades "Ritoli". Då var det stans första sjukhus. Den gula längan vid Västra Långgatan kallades för Långkatekesen.
Det var i doktorsvillan intill som Viktor Rydberg skrev dikten "På verandan vid havet". Förmodligen just i den inglasade verandan som vätter ut mot ån.
Trosaån kallades för "Canal Grande". Någon gondol fanns inte i detta lilla Låtsasvenedig, men väl en roddbåt som kanske gav italiensk romantik över vattnet.
Den sista och sydligaste lilla etappen av åpromenaden kallas för Kärleksstigen. Många förälskade par har, tätt omslingrade, vandrat den fram mot världens ände.
Enligt sägnen frodades romantik och hjärtsorg vid Suckarnas bro. Här stod sorgsna kärestan och vinkade av sommarkärleken. Och suckade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om