Passivitet är aldrig en kur mot extremism

Övrigt2007-09-17 17:25
Kan Nyköpings politiker agera mot extremism och antidemokratiska strömningen? var frågan. Svaret är självklart ja.
Kristdemokraternas Veronica Andersson (SN 17/9) har helt rätt. Det håller inte att vara passiv betraktare.
Skolan, vilket vi har sett i Tystberga exempelvis, kan påverka debatten. Lärare, rektorer och övrig personal förväntas ha modet att visa var gränsen går mellan ett demokratiskt samhälle och ett pöbelvälde. Detta kräver att de har fullständigt stöd av arbetsgivaren. Kommunpolitikernas ansvar är sålunda kristallklart. I detta har Veronica Andersson, ordföranden i Barn- och ungdomsnämnden, aldrig svävat på målet.
Som folkvald och makthavare kan man göra många små saker rätt till vardags. Man kan även besöka skolor och delta i diskussioner. Man kan samlas i utåtriktade aktiviteter för att visa vad som förenar över partigränserna även om det kan uppfattas som väldigt symboliskt.
Allt detta kräver samma måttstockar för höger- och vänsterextremism. Nyköping har sett exempel på båda delarna. Just nu handlar det om Info14. Minns då också AFA-bomben mot McDonalds. Det är olika sidor av samma problem.
Extremisterna förenas, trots att de mer än gärna slåss med varandra, i sin grundläggande brist på respekt för andra människors rättigheter och en förkärlek för knytnävarnas parlament och våldsmakt. Där ges inget utrymme för meningsutbyte, avvikande meningar eller kompromisser.
Det är dock inte politikerna som avgör vilka grundläggande värderingar unga människor bär med sig ut i vuxenlivet. I detta är och förblir engagerade föräldrar och närstående de absolut viktigaste. Det är i hemmet, under uppväxten, som medmänsklighet och ömsesidig respekt etableras. Sedan finns det många andra aktörer i vardagen som kan och bör hjälpa till.
En del unga människor växer dock upp i hem där andra värderingar än demokratiska sätts i högsätet. Precis som den uteslutne vänsterpartisten Marco Venegas påpekade på senaste fullmäktige, är dessa barn särskilt utsatta. Därför kan insatser från skola och föreningsliv kan göra avgörande skillnad för enskilda barn och ungdomar.
Vill kommunen uppmuntra sådant arbete är det inte svårt att få till stånd. Lyssna på Marco Venegas invändningar. Skola och föreningsliv är oftast bara något eller några telefonsamtal eller epostmeddelanden bort. Det vore dessutom en signal om att man tillsammans bryr sig lite extra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om