Pedagogisk kontroll
För att få pengar från Försäkringskassan måste föräldern från och med nästa sommar bifoga ett intyg från skola eller förskola som bekräftar att barnet inte varit närvarande den dagen. Det eliminerar inte allt missbruk av vård av sjukt barn-ersättningen, men gör det svårare att fuska.
Men. Sveriges Kommuner och Landsting är kritiskt till hälso- och sjukvårdsminister Cristina Husmark Perssons förslag. Och Lärarförbundet gillar inte att förskollärare och lärare ska hantera närvarokontrollen, vilket enligt uppgift tar värdefull tid från den pedagogiska verksamheten. För att den invändningen ska fungera krävs en definition. Närvarokontroll är en sak. Intygsskrivande och intygslämnande till föräldrar är en annan.
Att det i verksamheten förs dagliga närvarolistor, kan aldrig stjäla så mycket tid att pedagogiken blir lidande. Däremot, om läraren ska springa ifrån verksamheten för att skriva ut intyg är situationen en annan. Då uppstår problematiken.
Dessutom måste man reagera mot att föräldrarna ska skicka med ett intyg från förskolan till Försäkringskassan. Det låter som en onödig sponsring av Posten, inte inrättandet av ett modernt och effektivt system. Det skulle innebära att en massa A4-intyg skickas med post till Östersund för att där läsas in digitalt och därefter förmedlas vidare till de lokala kontoren.
Det måste gå att skapa en fungerande frånvarorapportering och intygshantering som inte ökar pappersförbrukning och postgång. Försäkringskassan uppmuntrar e-tjänster i alla andra lägen, så borde det vara även här. Digitala register kan inte upprättas och hanteras hur som helst, men den frågan borde vara central för att ett effektivare kontrollsystem ska kunna sjösättas.
Fusk och felaktigheter ska bekämpas, men aldrig med en stadigt expanderande byråkrati.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!