Trafikverkets förslag att dra in pendeltåget till Gnesta skulle få förödande konsekvenser. Konkurrensen mellan fjärrtåg, pendel- och regionaltåg är ingalunda ny, men verkets besked kom för många som en total överraskning.
Att dra ned på tågtrafiken går tvärs emot allt det visionsarbete som har satts på pränt – ur såväl ett Gnesta- som ett Sörmlands- och ett Mälardalsperspektiv. Visionen är regionförstoring. Trafikverkets förslag är regionförsvagning. Det är oacceptabelt.
Under många år har arbetet hos regering, myndigheter, landsting och kommuner varit inriktat på en framtid med mer av lokal och regional rälsbunden pendling. Kampen för Ostlänken är ett exempel. Att då en så tung myndighet som Trafikverket dundrar in med ett förslag som går i rakt motsatt riktning är upprörande.
Snart är nya Citybanan på plats. Trängseln på järnvägsspåren söderut från Stockholm minskar. Längs ostkusten ska dubbelspåret Ostlänken ta vid. Utvecklingen går mot mer tåg, fler tåg. Nya turer mellan Sveriges större städer är önskvärt, men inte på bekostnad av utvecklingskraften i Mälardalen.
Gnesta kommun erbjuder en grön och storstadsnära boendemiljö. Fler bussar och ökad trängsel på väg 57 är inte den framtidsmelodi som kommunen vill spela upp för nya invånare. Gnestapendeln och regionaltågen både är och låter bättre.
För regeringen och infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd (M) är detta en mardrömsutveckling. Så mycket resurser och kraft har lagts på att lyfta fram framtidsvärdet av spårbunden kollektivtrafik. Alla protester mot inställda och försenade tåg under kaosvintrarna 2011 och 2012 syftade till att få förbättrade förutsättningar för tågpendlare. Trafikverket verkar ha hört något annat.
Nu protesterar Gnestapolitikerna med en samlad röst, över parti- och blockgränser. Nästa steg blir att göra gemensam sak med landstinget i Sörmland – och gärna med grannkommunerna och landstinget på andra sidan länsgränsen. Att slåss för pendeltåg och regionaltåg är att ta kampen för samhällsnytta och hållbar utveckling i ett snabbt växande Mälardalen.
Den starka urbanisering som pågår sedan decennier tillbaka ställer stora och höga krav på kvaliteten i samhällets infrastruktur. Mälardalsregionen står inför fortsatt stor inflyttning. Det vore därför förödande om pendeltågs- och regionaltågstrafiken kraftigt skulle försämras.