Pensionärer allt mer isolerade
Allt fler äldrehem läggs ner för att pensionärer ska kunna bo kvar i sin trygga hemmiljö. Men åsikten att allt fler äldre vill bo kvar i sina hem ifrågasätts. I en landsomfattande undersökning av Sveriges Pensionärsförbund, SPF, vill friska pensionärer få möjlighet till gemenskap med andra äldre.
livets slutskede, säger Gilbert Hugosson, distriktsordförande för SPF Södermanland.
Den största oron som uttrycks i undersökningen är, enligt de kommunala pensionärsråden, bristen på alternativa sätt att bo för pensionärer. Seniorboenden, privata och ko-operativa boenden, boende för äldre som behöver hjälp i mindre utsträckning, den gamla typen av ålderdomshem och servicebostäder nära centrum är förslag på boende som pensionärer starkt efterlyser runt om i landet.
Politiker har fått för sig att äldre vill bo hemma och att bara dementa ska få komma in på hemmen. De styrande förstår inte hur mycket trygg-
heten och omvårdnaden hos ett äldreboende betyder för någon som tvingas ligga hemma ensam i sin egen avföring och vänta på att få hjälp.
De största rädslorna bland äldre i dag är enligt undersökningen skräcken för att bli isolerad och att vara ensam hemma och dö.
Nära 70 procent av de pensionärer som svarat på undersökningsfrågorna anser att det bara finns boende anpassat efter vad äldre behöver för dem som är svårt sjuka eller att tillgången på boende för äldre är dålig överlag. I Nyköping efterlyses seniorboende för friska seniorer som skulle kunna kompletteras med viss service.
För Gilbert Hugosson, SPF, är det viktigt att politikerna uppmärksammar att även friska pensionärer vill få en plats på ett äldreboende.
Folk sitter ensamma i sina lägenheter dag ut och dag in. För mig förefaller det som att djurskyddslagen skyddar djur bättre än vad våra lagar skyddar människor. Till och med hästar har rätt till sällskap. Vi pensionärer är friskare längre än någonsin, men det är vi friska som hindras från att ha ett liv.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!