Det var oroväckande glest på bänkraderna vid stora scenen på Culturum dit företrädare för samtliga partier bjudits in för att svara på pensionärernas frågor inför höstens val. Ändå utgör landets pensionärer en av de största väljargrupperna i det kommande valet. Cirka 20 procent eller två miljoner av Sveriges befolkning är över 65 år konstaterade landstingsrådet Jacob Sandgren (S) som ledde politikerutfrågningen.
Han inledde med en summering av de två enkäter som gjorts bland kommunens pensionärer och som delvis låg till grund för utfrågningen. Där framkom bland annat att brukarna inte vill ha allt för många som springer i sina hem och att sällskap vid måltiderna inte bara är viktigt, utan en fråga om överlevnad för många, eftersom att många äter väldigt lite i ensamhet.
Fungerande hemtjänst stod högst på agendan och på frågan om vilken som är den största utmaningen för en fungerande äldreomsorg var svaret enhälligt personalen - oavsett om den erbjuds i kommunal eller privat form.
Anna af Sillén (M) menade att personalfrågan är jätteakut men att man måste kunna bestämma vilken hemtjänst man vill ska komma hem till sig. Thom Zetterström (SD) påpekade även att en akut vikariebrist är på uppsegling inför sommaren.
För allianspartierna är valfrihet en del av lösningen på den akuta personalbristen. Företag inom hemtjänsten ger valfrihet för brukarna och att konkurrensutsätta äldreomsorgen ger på sikt högre kvalitet, då de som inte håller måttet åker ut.
Samtidigt kunde åhörarna konstatera att frågan om delade turer fortfarande är ett problem som inget av partierna lyckats komma tillrätta med.
‒Rimliga arbetsvillkor ger trivsel och bra trivsel ger bra ambassadörer för äldreomsorgen, menade Sofia Remnert (L) medan Per Andersson (V) hävdade att förkortad arbetstid är rätt väg att gå.
Politikerna fick även frågan om de över huvud taget lyssnar på de äldre och använder brukarna som rådgivare innan viktiga beslut ska fattas. Vård och omsorgs ordförande Veronika Andersson (S) passade då på att lansera en äldremässa som kommer äga rum i höst.
‒Det är en brist att vi inte kan visa upp vad vi verkligen levererar, därför arrangeras en äldremässa i höst där både privata och kommunala aktörer kan mötas och visa de äldre vad de kan välja mellan.
Hettade till gjorde det först när frågan om vem som ska finansiera äldreomsorgen kom på tal. Anna af Sillén (M) möttes av applåder när hon sa att majoriteten i Nyköping inte har koll på utgifterna och att det gäller att ta ansvar och se över varje krona innan man går till skattebetalarna och ber om mer.
Även Sofia Remnert (L) var inne på samma spår. Hon menade att kommunen har dålig koll på pengarna och tog de skenande kostnaderna för simhallen som exempel.
Inte oväntat tyckte Thom Zetterström (SD) att man måste få stopp på kostnaderna för invandrar och asylinvandringen medan lösningen enligt vänsterns Per Andersson var solidaritet och högre skatter.
Miljöpartiets Kenneth Bjurström gav inga svar alls medan Martina Hellström (C) menade att Sveriges obalanserade befolkningspyramid är möjlig att komma tillrätta med tack vare invandringen som genererar både arbetskraft och skattepengar rakt in i välfärden.