Alliansen verkar nu vara överens om att sänkt skatt för pensionärerna går före ett femte steg i jobbavdraget. Folkpartiledaren Jan Björklund anslöt sig häromdagen och på Centerpartiets kommundagar meddelade Maud Olofsson att partiet vill sänka skatten för pensionärer – med tyngdpunkten riktad mot de sämst ställda, främst dem med garantipension. Den prioriteringen har de övriga Allianspartierna inte gjort.
De rödgröna har sedan tidigare lovat att pensionärerna ska få sänkt skatt. På sikt säger de tre partierna att målet är att eliminera beskattningsskillnaderna som jobbavdraget medför. Något liknande syfte har inte Alliansen.
Pensionärerna har fått sänkt skatt i ett par omgångar under den här mandatperioden. Inte alls i paritet med avdraget för dem som har jobbinkomster, men likväl sänkt skatt.
När nu båda sidor lovar nya sänkningar är det ett led i kampen om rösterna. Men det handlar också om den situation som uppstår när den så kallade bromsen i pensionssystemet slår till. När den globala krisen drabbade med full effekt ifjol, blev situationen så svår för svensk ekonomi att det medför sänkta pensioner i efterhand.
Detta är följden av ett pensionssystem som ska stå pall för svåra påfrestningar på samhällsekonomin. Men effekterna av bromsen kan lindras, exempelvis genom att påverka hur mycket pengar som till slut blir kvar efter skatt.
Regeringen Reinfeldt kan å andra sidan inte sänka skatterna på andra inkomster än arbete hur mycket som helst utan att förlora de skarpa effekter som arbetslinjen går ut på. Då skulle utrymmet till skattesänkningar minska. Det gör att Alliansen förblir sårbar för argumentet att pension beskattas hårdare än förvärvsarbete.
Samtidigt är det rena plånboksskäl som tvingar oppositionen att acceptera flera steg i jobbavdraget. De skattehöjningar som annars skulle bli fallet går inte att vinna val på. Oppositionen har dock sagt nej till steg fyra, som trädde ikraft vid årsskiftet. Retoriken i övrigt antyder att gapet mellan jobbavdrag och skatt på pensioner även kan minskas med ytterligare höjd skatt på arbetsinkomster. Om det blir maktskifte i höst.
Pensionärerna – och dess organisationer – har vunnit kampen om dagordningen. Skattelättnader väntar. Men den grundläggande politiska skiljelinjen blir kvar. Vi har en regering som anser att skattetrycket behöver sänkas och en opposition som anser att trycket kan vara hårdare än i dag.
Pensionärerna tar täten i valdebatten
Pensionärerna är en viktig – och stundtals mäktig – väljargrupp. Det är därför ingen slump att valdebatten nu fokuserar på pensionerna. Blocken tävlar om lova sänkt skatt för pensionärer. Men skillnaderna är tydliga både vad gäller hur – och med vilket syfte.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!