S-ledaren Stefan Löfvens krav på skrotat premiepensionsval (PPM) inom det allmänna pensionssystemet är mer en flirt med pensionärsorganisationerna än ett ultimatum.
Socialdemokraterna lär inte sätta pensionsöverenskommelsen med de fyra Allianspartierna på spel. Däremot kan det säkert finnas utrymme för förändringar inom systemet.
Det gamla ATP-systemet byggde på tron om en evigt stark tillväxt. När tillväxten sedan började hacka blev systemet instabilt.
Den allmänna pensionen kommer aldrig att bli annat än en varierande stor grundplåt för var och en. Med hjälp av tjänstepension, andra pensionsavtal och eget sparande kan större skillnader i pensionsinkomst uppnås. Dagens pensionsöverenskommelse är riggad för att inte statsfinanserna ska riskeras.
Premiepensionsvalet inom den allmänna pensionen är en påminnelse om egenansvaret. PPM utgör ett mindre inslag av valfrihet i ett gigantiskt spar- och försäkringssystem. Allt är inte perfekt. Det finns svagheter med dagens ordning. En snar reducering av antalet valbara fonder är därför ingen omöjlighet, mer av praktiska skäl än principiella. Kanhända blir det också ytterligare begränsningar av förvaltningskostnaderna. Att däremot ta bort det fria valet helt vore att säga att staten är bättre på att placera pengar än medborgaren.
Attackerna mot valfriheten pågår i dag på flera plan, ofta från oppositionens håll. Likriktning går före variation, kommando före frihet. Så länge pensionen bygger på egen inkomst kommer folk att få ut olika mycket. Ökande inkomster bidrar till en bättre pension – det är en god drivkraft. Om alla alltid ska ha lika, då är det ett helt annat pensionssystem vi talar om.
Huvudproblemet, sett till kritiken från pensionärsorganisationerna, är den så kallade bromsen. Den gör att pensionen minskas när den ekonomiska utvecklingen inte räcker till. Kraftiga konjunkturfall slår igenom med fördröjning. Kopplingen mellan samhällsekonomisk kräftgång och minskad pension är därför inte alltid så tydlig.
Ett av förslagen är att minska andelen av pensionspengarna som i dag går till det fria fondvalet, för att bredda bufferten mot bromsen. Dagens procentsats – 2,5 procent – är inte helig. De fyra Allianspartierna bör däremot stå fast vid att premiepensionsvalet bör vårdas och förfinas, hellre än plockas bort.