Peter Thörn är uttagen till SM i snöskulptur

Förra gången var det minus fyrtio grader kallt. Brr! Då gäller det att klä sig varmt, säger konstnären Peter Hörn från Björkvik.

Övrigt2003-01-09 18:42
Nu hoppas han att det ska bli något mildare när svenska öppna mästerskapen i snöskulptur avgörs i Kiruna mellan 28 januari och 2 februari.
Tillsammans med Anders Andersson, Svärta, lämnade Peter Hörn in ett bidrag (skiss) till tävlingen och nu har han fått veta att han tillhör en av de tolv utvalda att få delta i mästerskapen.

Deltagarna får varsin snökub som mäter tre meter på höjden, tre meter på bredden och tre meter på längden. Sedan är det upp till varje deltagare att skulptera under fyra dagar och fyra nätter.
Såg och egenhändigt tillverkade verktyg får användas till att få fram mönster och former av snön. Vatten får dock inte användas.
Och om skulpturen rasar så är man ute ur tävlingen.
Man tar en risk, men det är det som är spännande, säger Peter Thörn.

En tävlingsjury går sedan runt och betraktar och bedömer skulpturerna och korar därefter vinnaren av svenska öppna mästerskapen i skulptur. Eftersom tävlingen är öppen ingår även internationell konkurrens.
Att skulptera i snö kan kanske framstå som om allt är vitt och med bleka nyanser. Men det anser inte Peter Thörn.Snö innehåller kristaller och det går att få fram skuggor och nyanser av olika form.

Peter Thörn har bott i Oxelösund, flyttade till England och Isle of Man under femton år innan han i fjol återvände till Sverige och satte ner sina bopålar i Björkvik.
Han livnär sig som målande konstnär och har haft flera utställningar.
Peter Thörn har tidigare deltagit i snöskulpturtävlingen under Snöfestivalen i Kiruna centrum. Då kom han utanför topp tre-listan. Nu hoppas han och Anders Andersson på en högre placering.
Duons tävlingsbidrag i år går under namnet kristallänkar och kan kort beskrivas som fyra pelare i en kvadrat som kläs med länkar och som synes förbinda pelarna via ett snöblock.

Skulpturen lämnas sedan kvar efter tävlingens slut.
Det är så skönt att man inte behöver ta med den hem, säger Peter Thörn och skrattar.
Snöskulpturen tar nämligen naturen med tiden hand om.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om