Pillig pillerdebatt missar målet

Under ett antal dagar har det förts en mediedebatt om riskerna för unga ­kvinnor som överkonsumerar värktabletter. Den bakomliggande problematiken är värd att ta på allvar, liksom farorna med överkonsumtion av piller.
Men när ett skuldbeläggande finger riktas mot apoteksmonopolets avskaffande utgör det bara partipolitiskt käbbel.

Övrigt2010-12-30 05:00

Vänsterpartiets Lars Ohly säger det rent ut, att pillerproblemen är en direkt följd av avregleringen (SvD 27/12). Socialdemokraterna och Miljöpartiet är inte emot att det säljs receptfritt i livsmedelsbutiker, men... Ja, de levererar många ”men” och det mesta är tydligen regeringens fel.
De söker förgäves politiska poänger i en fråga där ett av symtomen visserligen kan vara hög konsumtion av värktabletter, men där själva problemet är något annat: en människa som har det jobbigt mentalt. Må det handla om negativ självbild, om krav och förväntningar från omgivningen eller annat.
Tonåren är på många sätt en känslig tid i livet. Enligt Svenska Dagbladet (27/12) är det relativt vanligt att tonårstjejer dagligen eller flera gånger i veckan äter värktabletter, mot allt från mensvärk till övervikt, sömnbrist och stress. Det finns helt klart risker med att konsumera mängder med huvudvärkstabletter. Men det spelar mindre roll var de är köpta eller när.
Visst kan man diskutera om avregleringen leder till ökad läkemedelskonsumtion och om det i så fall är farligt eller inte. Men det är inte pillrens fel att en ung människa i ett rop på hjälp stoppar i sig farligt många huvudvärkstabletter på en gång. Det är inte de konkurrerande apoteksföretagens ansvar att en ung människa mår psykiskt dåligt.
Däremot är det viktigt att alla aktörer på marknaden följer de regelverk som finns för hantering och försäljning. Då slipper man överväga Miljöpartiets krav på 18-årsgräns för att köpa receptfria läkemedel. En åtgärd som borde vara ett klart minus för en 16-åring med mensvärk, exempelvis.
I stället bör behovet av en ökande kunskap om vad det är i pillren man stoppar i sig, understrykas. Men framför allt tyder problematiken på att andra i dessa ungas närhet behöver bli bättre på att se, reagera och bistå. Det är därför bättre att satsa resurser på att stärka psykiatri och andra former av stödåtgärder än på att stänga apotekshyllor.
För även om Lars Ohly rensar ut i livsmedelsbutikerna, bommar igen varenda nyetablerat apotek och återinför kvälls-, lördags- och söndagsstängt hos monopolet gör det ytterst lite för att få dessa unga människor att må bättre eller tycka bättre om sig själva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om