Pirater nära Bryssel

Det finns i EU-valet ofta plats för ett utmanarparti, ett som inte tillhör de etablerade partierna. Men det finns oftast bara plats för en utmanare. Inte fler. Piratpartiet är den nya junilistan.

Övrigt2009-05-02 05:00

Åtminstone att döma av den opinionsmätning som publicerades i Dagens Nyheter på Valborgsmässoafton.
Fem procent av väljarna skulle lägga sin röst på en piratföreträdare. Vad denna sedan kan åstadkomma i Bryssel är en annan sak, men symboliskt skulle det vara en tydlig markering att de etablerade partierna har missat något väsentligt.
I övrigt är det en föga uppseendeväckande prognos.
Junilistan minimeras, S och M ökar jämfört med senaste katastrofvalet. Junilistans gamla röster hittas sannolikt bland dem som lyfter Moderaterna och Socialdemokraterna mot strax under 30 procent av rösterna. Men mycket beror ju på vilka som går och röstar till slut.
Piratväljarna hämtas från vänster och i ungdomsleden. Det är Vänsterpartiet som åderlåts mest. Även Miljöpartiet förlorar väljare.
Upphovsrättskritikerna och fidelningsförespråkarna har ett ämne som är globalt och inte bara är en missnöjesyttring med grund i rikspolitiken.
Samtidigt finns skäl att notera att de borgerliga förlusterna till Piratpartiet verkar vara små. Nog finns det borgerliga väljare som i sakfrågan hyser sympatier för delar av piraternas partiprogram. Förklaringen till att det inte blir samma väljarströmmar är sannolikt att ungdomsförbunden inom Alliansen tydligt driver frågor som ligger närmare piraternas än moderpartiernas. Här spelar möjligheten till att kryssa en enskild kandidat stor roll.

Under mandatperioden har vi vid flera besvärande tillfällen noterat utspel från EU-håll som snuddat både vid åsiktsregistrering och andra Storebrorsfasoner. Det finns alla skäl att kryssa kandidater som är redo att högljutt stå upp för integritet, åsiktsfrihet, öppenhet och informationsfrihet i framtidens Europa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om