Plan för reaktoravveckling sågas
I dag torsdag håller miljödomstolen förhandling om avvecklingen och rivningen av reaktorerna R2 och R2-0 i Studsvik. Statens strålskyddsinstitut tycker att Studsvik inte gjort tillräckligt mycket undersökningar för att tillstånd ska lämnas.
Vi är inte nöjda med det här. Vi tycker inte att Studsvik borde få tillstånd innan ett bättre underlag för rivningen tagits fram, säger Henrik Efraimsson, strålskyddsinspektör på Statens strålskyddsinstitut (SSI).
Enligt Studsvik planerar man att börja rivningsarbetet med att plocka bort de största strålkällorna, vilket innebär den tank där bränslet till reaktorerna tidigare suttit. Därefter plockas rörledningar och pumpar bort, samt delar som kan vara kontaminerade och behöver bilas upp. Slutligen ska själva byggnaderna rivas.
Det är lite moment 22. Vi får inte ta ut borrkärnor ur väggar och undersöka strålningsnivåerna, för vi har inte tillstånd till det i dag, det ingår inte i normala driften. Men vi har gjort den radiologiska undersökning som vi kan göra, säger Eva Halldén, vd för Studsvik Nuclear AB.
Studsvik har också ansökt om att antingen avveckla allt till 2015, alternativt till 2030. Detta hänger bland annat ihop med att avvecklingen finansieras med pengar som kommer ur den statliga kärnavfallsfonden, och ju längre tid desto mer pengar finns i fonden.
Vi vill ha det öppet, för vi vill riva på ett kostnadseffektivt sätt. Vi vill titta på de metoder som finns framme, fram till 2030 kanske det finns erfarenheter från avvecklingen av Barsebäck eller från andra länder, säger Halldén.
SSI tycker inte att det finns några skäl att vänta med avvecklingen.
Vi tycker det är bättre att man river i dag, det är i dag det finns kompetens för att riva, säger Henrik Efraimsson.
Avfallet vid rivningen kommer att mellanlagras på Studsvik.
I ett bergrum ska mycket av det strålande materialet förvaras. Enligt beräkningarna kommer det att handla om cirka 15 ton avfall som kommer att kräva slutförvar, samt 3 300 ton lågaktivt reaktoravfall.
Enligt Studsvik planerar Svensk kärnbränslehantering så småningom ett förvar i Forsmark för rivningsavfall från kärntekniska anläggningar, dit man vill skicka det lågaktiva avfallet.
Statens kärnkraftsinspektion (SKI) har varken tillstyrkt eller avstyrkt Studsviks tillståndsansökan till miljödomstolen, men vill att bolaget uppdaterar sin säkerhetsredovisning med avseende på avvecklingen.
För att uppfylla SKI:s föreskriftskrav krävs en godkänd säkerhetsredovisning, som beskriver hur man går till väga och vilket radioaktivt avfall som uppstår. Det finns förutsättningar för att Studsvik kan uppfylla våra krav, säger Peter Arkeholt, chef för enheten inspektion och avveckling på SKI.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!