Planerna för gasdepå skrotas

De hårt kritiserade planerna på en anläggning för flytande naturgas i Oxelösund skrotas. Energibolaget Eon väljer att i stället satsa på en naturgasledning genom Östersjön.

Övrigt2005-11-29 00:08
Beskedet att Eon skrotar planerna var väntat av många. Anläggningen, som skulle förse Mellansverige med naturgas och sysselsätta cirka 50 personer, har kritiserats hårt av såväl allmänhet som av politiker.
Men det är inte på grund av kritiken som Eon avbryter samrådet om en naturgasanläggning i Oxelösund.

Skälet är att moderbolaget Eon AG planerar en naturgasledning från Ryssland till Tyskland genom Östersjön.
Projektet ska genomföras tillsammans med det ryska bolaget Gazprom och beräknas kosta cirka 40 miljarder kronor.
Planerna ser ut att gå i lås. Vi väljer nu att undersöka om denna ledning också kan förse Mellansverige med naturgas, säger Eva Quist, informationschef för Eons naturgasprojekt i Mellansverige.
Tanken är att gasen från Ryssland till Tyskland ska avledas till den svenska ostkusten med en biledning, för att därefter ledas vidare via pipelines till den tunga industrin i bland annat Bergslagen.
Beskedet får de personer som engagerat sig i Gaskust, nej tack! att jubla.
Det var inte oväntat att de skulle skrota planerna. Men det är skönt att det nu är definitivt, säger Björn Sundin, en av initiativtagarna.

Han anser att Eons besked är en seger för friluftslivet och för turismen i Oxelösund. Och han tror att motståndet mot planerna på en anläggning har inverkat på Eons beslut.
Vi har lyckats samla in 1 800 namnunderskrifter på knappt ett år. Det är klart att det har påverkat Eon, säger han.
Oxelösunds kommunalråd Benita Vikström (s) är kanske den person som är minst förvånad över Eons besked. Redan för fyra månader sedan sa hon att projektet inte skulle bli av.
Orsaken var att ingen av de tre alternativa placeringar i Oxelösund som Eon presenterade var realistiska. Eons huvudalternativ riskerade till exempel att störa SSAB Oxelösunds expensionsmöjligheter.
Men det är med blandade känslor som Benita Vikström konstaterar att hon fick rätt.
Det är alltid tråkigt att förlora arbetstillfällen. Å andra sidan hade det inte varit bra om anläggningen hade hindrat SSAB:s utveckling, säger hon.
Eon utesluter inte att Oxelösund kan bli den ort på den svenska ostkusten som får ta emot en biledning från den planerade huvudledningen mellan Ryssland och Tyskland. Men det kan också bli någon annan ort längs med ostkusten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om