Drygt 100 miljoner kronor per år. I höstens budgetproposition kommer regeringen föreslå att det fram till 2020 satsas på städning av stränder och rening av dagvatten längs den svenska kusten. Nu riktas fokus mot ett område som inte fått lika mycket uppmärksamhet tidigare – plast och mikroplaster.
– I områden med hög fritidsbåtstrafik hittade vi höga koncentrationer, men de är fortfarande lägre än de som hittades nära Stockholm. Ju närmare hamnen desto högre koncentrationer av mikroplast i proverna, vilket indikerar att båtliv bidrar till mikroplast i Östersjön, sa Berit Gewert, doktorand vid Stockholms universitet och huvudförfattare till en studie om förekomsten av mikroplaster i vattnen nära Stockholm, i en intervju med tidningen Ny teknik.
Mikroplast är små partiklar som antingen bildas av att exempelvis en plastpåse under många år brutits ner i vattnet, eller är partiklar som redan finns i bland annat hygienartiklar som tandkräm och peelingkräm. Kläder i syntetmaterial kan också släppa ifrån sig plastpartiklar. Ett problem är att miljögifter kan bindas till mikroplastpartiklarna och bland annat göra fisken giftig.
Leif Berg som är ordförande för Oxelösunds motorbåtsklubb tycker att det är bra att plastens påverkan på livet i havet kommit upp till ytan.
– Man har länge pratat om att det är viktigt att tömma båttoan på rätt sätt, och det är det, men det har sällan pratats om andra utsläpp. Diskvatten, tandkräm och schampo som kommer ut direkt i sjön. En del fritidsbåtar har till och med disk- och tvättmaskin, säger han.
En del saker har blivit bättre när det gäller nedskräpningen i Östersjön, åtminstone lokalt i Oxelösund. Leif Berg berättar att de under 1960-talet gick runt varje fredag för att plocka skräp som flutit iland.
– Det var allt från glödlampor och tetrapack. En del lastfartyg verkade bara tippa allt i sjön. Nu är det stor skillnad. De fartyg som kommer till Oxelösunds hamn måste hyra en container där de dumpar sitt avfall. Men man kan bara tänka sig vad som händer längre ut till havs när fartygen är på väg till länder som har en sämre sophantering, säger han.