Plast i världshaven är ett stort problem som har fått mycket uppmärksamhet. Men hur det ser ut i sötvattnen är mindre känt.
Det ska ett forskningsprojekt nu råda bot på, åtminstone vad gäller förhållandena i Sveriges största sjöar. I Vänern, Vättern, Mälaren och Hjälmaren tas prover som ska visa hur stor förekomsten är av så kallad mikroplast.
Det rör sig alltså om små plastpartiklar, mindre än fem millimeter stora. Partiklarna kan antingen komma från större plastföremål, som brutits ner till mindre partiklar, eller från så kallad primär mikroplast, till exempel från slitage från däck eller från kosmetika.
Även om några omfattande studier på förekomsten av mikroplast i svenska sötvatten inte gjorts, finns det anledning att tro att halterna är lika höga som i havet eller till och med högre. Det tyder tidigare undersökningar som gjorts i Mälaren på.
‒Det gjordes en undersökning för cirka fem år sedan, som indikerade höga värden, säger Ingrid Hägermark, biolog och sekreterare i Mälarens vattenvårdsförbund.
Mikroplast kan vara en miljöfara på flera sätt. Dels kan det vara skadligt i sig självt, när djur tror att den är mat och äter plasten, dels kan miljögifter fastna på plastpartiklarna, som därmed blir ännu farligare. Men hur stor faran är, återstår att ta reda på, konstaterar Hägermark.
Eftersom prover tas på flera olika platser i sjöarna, hoppas forskarna även kunna svara på var halterna är som högst, och därmed kunna sluta sig till var källorna till utsläppen finns.
Genom att undersöka partiklarna i mikroskop, hoppas man också kunna svara på vilken typ av plast eller andra mikropartiklar som hittats.
Lotta Carlström är vattensamordnare i Hjälmarens vattenvårdsförbund. Hon berättar att prover hittills tagits på två platser i sjön, norr om Vinön och i östra Hjälmaren. Men hon hoppas att fler prover kan tas närmare stränderna, som exempelvis vid Svartåns utlopp vid Örebro.
Den rikliga förekomsten av alger i sjön riskerar dock att ställa till problem, eftersom de fastnar i de silar som används vid provtagningen, enligt Carlström.
2018 väntas resultaten från undersökningarna vara klara.