Plugga fort som sjutton, det lönar sig
Finansminister Pär Nuder (s) vandrar en snårig stig. Folkpartiet har nämligen redan ett sådant förslag - efter norsk förebild - som går ut på att en del av studielånet efterskänks om man slutför sina studier i tid. Det är dyrt, men enkelt konstruerat. Men det kan ju inte bli alltför uppenbart att regeringen snor motståndarnas idéer. Därför tvingas Nuder och ungdomsminister Lena Hallengren att mumla otydligt om att studenter ska belönas - men inte exakt så som folkpartiet föreslår. Hur det ska gå till, har de ingen aning om, de pratar mest för att låta en utredare komma med idéerna.
Utspelet kan misstänkas ha en koppling till att regeringen, trots de enorma utgiftsökningarna i vårbudgeten, inte ville ge studenterna mer än en hundralapp extra i tillskott. Mer prioriterad än så var inte den väljargruppen i valrörelsen. Det är dock utmärkt att politiker i alla läger funderar över hur man kan stimulera effektiva studier och uppmuntra studenter att inte dra på sig stora studieskulder. Alla som betalar på sina studielån vet att det är en bister utgift att ta.
Den som vill göra något enkelt för att stärka kopplingen mellan högskolestudier och yrkesliv, bör lyssna på centerns förslag om slopat fribelopp.
Fribeloppet begränsar hur mycket man får tjäna utan bestraffas med minskade studiemedel. Fribeloppshanteringen är krånglig och grundar sig på gissningar. Den gör inget annat än att minska drivkrafterna att jobba extra på ledig tid. Ett avskaffande av fribeloppet skulle eliminera onödigt byråkratisk krångel och samtidigt sända en värdefull signal om att det är helt okej att dryga ut studentkassan med extrajobb. Fast då måste man samtidigt erkänna att springvikariat, ströjobb och andra former av tillfälliga anställningar är värdefulla tillgångar på arbetsmarknaden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!