Ordvitsar, lättsamma gliringar och en stor skopa humor – det är i huvudsak vad som präglar budskapen på studentflakens alla banderoller och skyltar runt om i landet. Samtidigt finns det exempel på hälsningar med en helt annan karaktär – budskap där skrattet fastnar i halsen.
Senast i slutet av maj fick en studentklass i Upplands Bro, utanför Stockholm, nationell uppmärksamhet sedan deras banderoll spridits på sociala medier. Budskapet tog avstamp i #metoo-rörelsen, med texten: "#METOO För kvinnor som försökt ligga sig till framgång men misslyckats". Banderollen togs ned omgående, efter beslut från skolledningen, och de inblandade eleverna fick skriftliga varningar.
I Nyköping har studentflakens budskap i regel varit oproblematiska de senaste åren. Det säger Lotta Thyni, områdespolischef i Nyköping.
– Jag vet att det var någonting förra året som vi reagerade på lite extra. Men annars tycker jag att det hittills har varit okej budskap. Det här är tredje året som jag är med, säger hon, och fortsätter:
– I och med upplägget som vi har haft de senaste sju åren så tycker jag att det har blivit betydligt lugnare. Även studentkåren är ju med och planerar det här, och de vet ju vad som gäller.
Innan studentflaken blir godkända att delta i kortegen kommer polisen kontrollera alla budskap. Det är en del av den helhetsmässiga besiktningen.
– Det gör vi varje år. Från 11.30 fram tills kortegen avgår 15.45 kommer vi rangera alla fordon på Nicolaiskolans skolgård. Det är ett jättejobb, vi räknar med omkring trettio fordon. Då ska fordonen vara färdigsmyckade, säger Lotta Thyni.
Om man finner att något studentflak har banderoller eller skyltar med till exempel sexistiska eller rasistiska budskap, kan det då komma att landa i en polisanmälan?
– Ja, eller att vi plockar ner det. Jag kan tänka mig att det beror på hur dialogen där ute funkar.
Sett till SN-området så finns det andra utomstående röster som öppet vädjar till att studentflaken befrias från nedvärderande budskap. Senast i torsdagens SN kunde man läsa ett inlägg från Marko Pöllänen, lokalchef för Sveriges Byggindustrier Södermanland:
"Låt årets student bli utan sexistiska eller rasistiska studentflak. Alla ska känna sig välkomna i byggbranschen", skriver han.
På Gripenskolan i Nyköping, där man bland annat har bygg- och anläggningsprogrammet, har man vidtagit förebyggande åtgärder.
– Det har vi på alla program, att man pratar om att det ska vara schyst. Vi har även en gemensam lakansavtäckning i matsalen, där vi får vara med och godkänna. Där hade faktiskt inte byggprogrammet med något lakan alls, säger Cecilia Hast, resultatenhetschef för bygg- och anläggningsprogrammet, men tillägger samtidigt:
– Sedan görs ju de här studentflaken i privat regi. Vi kan ju bara vädja och önska att de skriver schysta och bra saker, men vi har ingen makt att bestämma.