Polisen: Då ska man anmäla

Lotta Thyni, gruppchef för områdespolisen i Nyköping, har jobbat som polis i 30 år och har sett olika skolor resonera på olika sätt vad gäller misstänkta brott bland elever och personal. Under SN:s besök på Alphaskolan fanns hon på plats för att svara på frågor.

Lotta Thyni, gruppchef för områdespolisen i Nyköping. Här tillsammans med några elever på Alphaskolan.

Lotta Thyni, gruppchef för områdespolisen i Nyköping. Här tillsammans med några elever på Alphaskolan.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-01-24 20:00

Med anledning av den senaste tidens bränder på Alpha, och även antalet polisanmälningar under 2017, har samarbetet mellan polisen och skolan ökat.

Lotta Thyni, gruppchef för områdespolisen i Nyköping, förordar att skolor anmäler all misstänkt brottslighet till polisen, även om polisen inte alltid har möjlighet att göra något i inledningsskedet. Då hamnar det i polisens register, vilket skapar ett bättre utgångsläge i utredningsarbetet. Polisen får en överblick av omfattningen och kan fördela sina resurser därefter.

Hur skolornas rutiner ser ut vid misstänkta brott ser dock olika ut från skola till skola, förklarar Lotta Thyni.

– En skola kanske tänker att det inte är värt att anmäla för då hamnar man i dålig dager, medan en annan skola anmäler alla brott för att ta tag i saken, trots att det ser sämre ut i statistiken, säger Lotta Thyni.

Så hur vet man som anställd på en skola vad som kan klassas som ett misstänkt brott? Minsta lilla knuff kan man exempelvis inte anmäla, förklarar Lotta Thyni.

– Man får titta från fall till fall, om det finns ett uppsåt eller om det är en olyckshändelse, säger hon, och fortsätter:

– När jag fungerar som råd och stöd till lärare och rektorer så brukar jag säga att man aldrig ska gå ifrån sin arbetsplats med en känsla av oro i magen. Då bör man agera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om