Polis och socialtjänst kartlägger vilka individer som står för oroligheter och kriminalitet i Brandkärr. Listan förändras över tid. Ungdomar kan omhändertas för att bryta ett destruktivt beteende eller dömas för brott. Nya namn kommer till.
Lotta Thyni och kommunpolisen Mattias Hedström säger att det nu är mellan sex och åtta personer i den inre kärnan. De är "unga vuxna", snarare än ungdomar. Flera av dem var i närheten av lördagskvällens händelser och identifierades på plats. Men hittills är ingen utpekad som ansvarig eller ens misstänkt för det som polisen kallar "våldsamt upplopp". Utredningen har sin gång.
– Vi har lite att jobba på. Vi ska reda ut vad som hänt, varför, och vilka som ligger bakom. Och vi måste få folk att börja prata, säger Thyni.
På måndagsmorgonen fick poliserna i Nyköping en lägesbild av lördagskvällens händelser. Vandaliseringen eskalerade med attacker mot räddningstjänsten. Poliser från hela Sörmland sattes in i det akuta läget. Det handlade om att ta höjd för det värsta.
– Det lugnade ner sig efter en stund. Polisen tog det på allvar och vi fick också ut många vuxna i området, bland annat ett 20-tal nattvandrare från somaliska föreningen.
Enligt polisen hade några ungdomar bensindunkar med sig.
– Känslan är att det var planerat. Det har varit lugnt i Brandkärr väldigt länge men det finns ett fåtal individer som vill "sätta Brandkärr på kartan". De får bekräftelse av svarta rubriker i tidningen. Vi vet inte varför det hände just nu. Vi behöver ta reda på det – vad som var den utlösande faktorn.
Blir det några särskilda insatser efter helgens upplopp?
– Vi ska fortsätta det jobb vi gör. Vi har en ständig dialog om hur vi ska jobba för ett tryggare Brandkärr. Vi ska ha en ökad närvaro här men vi har de resurser vi har.
Poliserna lyfter gärna det som är ljust. Vuxna som engagerar sig i ungdomarna, föreningarna som ordnar fotbollsturneringar, tjejkvällar och grillfester, människorna som möts och älskar sitt Brandkärr. Polis, kommun, bostadsbolag och föreningar samarbetar.
– Vi måste börja tidigt. Vi ska skapa goda relationer och prata normer och värderingar.
Karin Johansson, verksamhetsledare i Verdandi, tror att organiserade aktiviteter kan hålla fler ungdomar på rätt sida lagen. Hon säger att många är förbannade efter lördagens upplopp men vill också nyanserar bilden.
– Det är ju inte på Husby- eller Rinkebynivå, säger hon.