Polisen kämpar mot partydroger
Ecstasy och kokain, som tidigare inte har förekommit i Nyköping, har under det senaste året dykt upp bland stans ungdomar. Detta oroar Nyköpingspolisen, som därför har inlett en satsning mot drogerna.
Vi ser ett tydligt trendskifte. Förr förekom i stort sett bara hasch och amfetamin, men nu har det slagit över och i dag förekommer också ecstasy och kokain. Detta vet vi tack vare narkotikabeslag och tips, men också genom egna undersökningar och tester, berättar Henrik Lundh, kriminalinspektör på Nyköpingspolisen.
Polisens egna undersökningar visar visserligen att det totala drogbruket bland Nyköpings ungdomar har minskat sedan 2002, och att hasch fortfarande är den överlägset vanligaste drogen i ungdomskretsar, men då både ecstasy och kokain är mycket starkt vanebildande och farliga har Nyköpingspolisen ändå valt att inleda en satsning mot dessa droger.
Det räcker med att pröva några enstaka gånger och sedan är man fast. Båda drogerna är dessutom luriga, eftersom de under den första tiden ger en väldigt positiv upplevelse. När sedan de negativa effekterna, som depression, ångest, hallucinationer uppträder, är man oftast redan fast i sitt beroende. Vi vill försöka fånga upp ungdomar som är på väg in i ett drogberoende och därmed även in i kriminalitet, eftersom narkotika föder kriminalitet, förklarar Lundh.
Han tillägger att det också finns ekonomiska skäl att bekämpa narkotikan.
Narkotikan kostar samhället stora pengar. För varje ungdom vi fångar upp räddar vi inte bara individen i fråga, utan besparar också samhället många miljoner.
Polisens tillvägagångssätt vid narkotikabekämpning har förändrats på senare tid. Stora delar av dagens narkotikahandel sköts via internet eller mobiltelefoner, vilket har försvårat polisens arbete och gjort spaningar till ett ganska ineffektivt hjälpmedel. I dag arbetar polisen därför mer underrättelsestyrt.
En viktig del i vårt arbete är de tips vi får in, det är i princip det enda effektiva verktyget vi har. En vanlig missuppfattning här är att man måste lämna personuppgifter när man ringer oss och tipsar, men det stämmer inte alls! Det går
jättebra att vara anonym, säger Henrik Lundh.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!