Gangsterkriget som skakar Göteborg har krävt sju människoliv i år och ett 50-tal skottlossningar har ägt rum. Förra året drabbades Eskilstuna hårt och flera personer skadades i skottlossningar som kopplas till gängkriminalitet. I år har antalet skjutningar varit färre i Eskilstuna men så sent som i augusti sköts en person till döds.
Skottlossningarna i Nyköping handlar inte om något slags gangsterkrig, enligt polisen. Men den person som är häktad misstänkt för den senaste skjutningen mot en Nyköpingskrog, har kopplingar till gängkriminalitet.
Flera av de här skjutningarna kan ses mot bakgrund av en förändring, som både de kriminella miljöerna i Sörmland och i landet som helhet har genomgått under de senaste åren, anser Fredrik Wallén, polisens presstalesman.
– I stora drag kan man säga att dagens kriminella använder sina vapen på ett annat sätt än gårdagens kriminella. De är också intresserade av andra typer av vapen, säger han.
Förr så beväpnade de kriminella sig med en hagelbössa för att råna en bank. I dag beväpnar de kriminella sig för att det ger status och de skjuter i huvudsak mot varandra, kanske för att de har blivit kränkta eller för att kämpa om olika kriminella marknader, menar Fredrik Wallén.
– Olika vapen ger olika mycket status. Helst ska man ha en revolver, pistol eller något slags automatvapen.
Eftersom gängmedlemmarna har vapen av statusskäl, så har oftare tillgång till vapen. De skaffar sig inte vapnet inför en "stöt", för att sedan göra sig av med det.
– Det här medför en risk. Om en gängmedlem känner sig kränkt på krogen, så finns det en risk att han åker iväg och hämtar sitt vapen. Tidigare kanske konflikten slutade med ett slagsmål. Nu är risken för en skottlossning högre.
Merparten av alla skottlossningar som har skakat landet under på senare tid, handlar om att olika gängmedlemmar skjuter mot varandra. Det är en oroväckande utveckling och polisen ska naturligtvis även skydda livet på kriminella, säger Fredrik Wallén.
Men han anser inte att allmänheten behöver vara rädd för sin egen säkerhet.
– Det är fullt förståeligt att människor känner rädsla över att det skjuts i våra städer. Självklart finns det en risk att utomstående kan drabbas, men man ska vara medveten om att den risken är minimal.