Polisen och prioriteringarna

Helgens skadegörelse av småbåtarna vid Spelhagen i Nyköping var ett undantag. Den var inget undantag på grund av ­skadegörelsen i sig. Inte heller på grund av att ett antal oskyldiga fick sina ­egendomar fördärvade och får se framemot ­snåriga försäkringsärenden i stället för en skön båtsommar.

Övrigt2010-05-28 05:00

Den var ett undantag på grund av att någon hörde skadegörelsen och att polisen faktiskt grep de misstänkta gärningsmännen. Många av mängdbrotten, som till exempel stöld och skadegörelse, förblir ouppklarade.
Anledningen? Polisen har bättre saker för sig än att jaga båtmarodörer.

När föreningen Centerjournalister i veckan fick möjlighet till ett informellt samtal med statsminister Fredrik Reinfeldt var mängdbrottsligheten en av frågorna som diskuterades. På en rak fråga om vad regeringen vill göra för att minska antalet mängdbrott, gav Reinfeldt ett lika rakt svar.
Statsministern erkände att regeringen kämpar i uppförsbacke. Inte minst för att polisen själv tillhör bromsklossarna. Kontentan av Fredrik Reinfeldts resonemang var att ingen blir polis för att gripa fönsterkrossare. Poliser vill jaga och låsa in bankrånare. Skadegörelse kommer långt ner i prioriteringslistan.
Självklart. Bankrånare är ett större hot mot samhället än småligister. Däremot är polisens hantering av mängdbrotten avgörande för hur många uppfattar samhället omkring sig. Myten att fler oskyldiga medborgare råkar ut för brottslighet i dag än tidigare, bygger till stor del på faktiska brottsoffers känsla av att känna sig bortglömda.

Just därför bör antalet uppklarade mängdbrott bli fler. Det kan antingen ske genom att civilsamhället tar sig ökade befogenheter – eller genom att polisen ökar sin närvaro i lokalsamhället. För att undvika medborgargarden, i områden som redan utmärks av social kontroll, är nära poliser ett nödvändigt ont. Det spelar ingen roll om antalet poliser blir fler, när polisstationerna blir färre.
Justitieminister Beatrice Asks uttalade målsättning att brottsutredningen ska påbörjas i anslutning till händelsen bör ses i samma sken. Om utredningsförfarandet blir snabbare, ökar möjligheterna för brottsoffer och gärningsmän att gå vidare i livet.
Unga vuxna som grips för stöld eller skadegörelse bör inte dömas för livet. Gärningsmännen har alla möjligheter att bli skötsamma, skattebetalande medborgare.
Ju fortare böteslappen kommer, desto bättre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om