Polisen stärker skyddet av politiker

Döda djur på trappan till bostaden, telefontrakasserier och brev med gevärskulor. Hoten mot politiker i landet tar sig skilda uttryck men få vänder sig till polisen. Inför valupptakten planerar polisen i Sörmland att samråda med de förtroendevalda om eventuellt skydd vid torgmöten.

Övrigt2006-01-21 00:00
Efter mordet på Anna Lindh avsatte polisen i Södermanland 2003 två kontaktmän som skulle underlätta kontakterna mellan förtroendevalda som utsatts för hot eller våld och polisen.
Resultatet är magert. Ytterst få politiker högst ett tiotal
har hört av sig till kontaktmännen, enligt Hans Westmar, chef för kriminalunderrättelsetjänsten vid polisen i Södermanland.
En del har hört av sig för att de blivit uppringda av någon konstig anonym person. Det kan kännas som en lättnad att bara diskutera samtalet med oss. Just nu finns inga pågående hot vad vi känner till, säger han.

I samarbete med Säpo och de förtroendevalda ska polisen nu kartlägga hur hotade politikerna i länet är inför valkampanjen.
Vi ska träffa politikerna inom en månad och dra upp riktlinjer för hur vi ska arbeta. Vi gör då en bedömning av om det kan behövas polisbevakning eller inte.
Mörkertalet när det gäller hot mot politiker är dock stort.

En enkät till de förtroendevalda i länet som gjordes 20032004 visade att en stor del av dem inte gjort någon polisanmälan av hot eller trakasserier.
Av 712 politiker som svarade på frågorna, hade 102 upplevt sig hotade eller utsatta för våld. Bara hälften av dessa gjorde en polisanmälan.
Det är alarmerande. Syftet med att få in anmälan är att vi ska kunna fånga upp den som utövar hot i ett tidigt skede, innan det övergår till handling. Det är viktigt att markera mot de individer som försöker
påverka politiker, säger Westmar.

Han tror att rädsla för att familjen ska utsättas eller för ytterligare repressalier, rädsla för att informationen ska komma ut i media eller en bedömning av att hoten inte är så allvarliga kan vara orsaker till att politikerna inte polisanmäler. Vanligaste typen av brott är verbala hot eller hot per telefon, därefter följer hot per brev eller
e-post.

Att någon går till handgripligt våld är ovanligt, men i enkäten uppgav tre av 102 att de blivit misshandlade. Tio politiker svarade att de övervägt att sluta sitt uppdrag på grund av vålds- eller hothändelserna.
Hur hotade upplever sig politikerna vara idag?
Det vet vi inte. Vi har inte gjort någon mer undersökning.
Westmar tror däremot att det kan finnas risker för politiker även i kommande valomgång.
Det politiska klimatet har hårdnat. När debatten blir hätsk så kan vissa personer agera i samband med torgmöten. Vi måste hela tiden hålla oss uppdaterade om det politiska läget, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om