Satsningar på polisen är en borgerlig paradfråga där utgångspunkten ofta har varit att mer resurser ger bättre resultat. Den absoluta kopplingen mellan resurser och resultat är annars något som alliansföreträdare brukar vara mer skeptiska till. Desto mer besvärande blir det när statsminister Fredrik Reinfeldt nu får försöka förklara varför dagens polis presterar sämre än när de var färre (SR Ekot 9/6).
Det går inte så bra. Precis som inom alla andra sektorer i samhället måste vi ställa krav på att få mesta möjliga effektivitet ur varje skattekrona.
Polisen har en mångsidig roll, att garantera trygghet i olika miljöer, att förebygga kriminalitet samt att reda ut brott och få fast förövare. Allt är inte mätbart på samma skala. Andelen uppklarade brott behöver inte gå hand i hand med att poliser är mer synliga än tidigare i vissa vardagsmiljöer. Det här har poliserna själva emellanåt klagat på, att fotpatrullering inte får fast så många skurkar. Polisförbundet anser att de svaga siffrorna beror just på ökad administration och ett större fokus på vad som kallas brottsförebyggande arbete.
Ändå behöver vi synliga poliser i vardagen. Vi behöver poliser som förebygger brott i samverkan med andra myndigheter – och vi behöver poliser som på ett mer handfast bekämpar utförda brott. Vi behöver lokalt förankrade och tillgängliga poliser, såväl som kraftfulla nationella resurser att sätta in mot organiserad brottslighet av olika slag. I detta borde det faktum att vi har betydligt fler poliser än tidigare vara en plusfaktor, inte ett sänke.
Nu pekar regeringen på att den organiserar om polisen till en rak, mer centraliserad struktur. Allt som kan minska onödig byråkrati är välkommet, men det är ingen universalmedicin.
Regeringen behöver bli tydlig med vilka resultatmått som eftersträvas. Är många fortkörningsböter på E4 ”bättre” än att en bankrånare sätts fast? Är fler uppklarade cykelstölder ”bättre” än en mer omfattande spaning på organiserad brottslighet? Statistikmåtten måste vara relevanta sett till vad politiken vill uppnå.
Samtidigt har vi i dag en svensk polis som rimligen borde klara av att göra vardagen betydligt svårare för cykel- och inbrottstjuvar såväl som för grovt kriminella gäng. Justitieminister Beatrice Ask (M) är svaret skyldig.