Politiker säger nej till sanering

För första gången någonsin förlorade socialdemokraterna ett tungt ärende i kommunfullmäktige i Oxelösund. Med bara en röst lyckades alla andra partier fälla s-kolossen till marken. Det innebar att Oxelösunds kommun sa nej till att bistå med sju miljoner kronor för att sanera Cefast industriområde.

Övrigt2003-03-26 22:57
Jag är besviken, sa kommunalrådet Benita Vikström (s) efteråt.
Det var en livfull debatt under onsdagskvällens sammanträde om miljösanering av Cefast industriområde. Området innehåller tungmetaller och oljor och måste saneras innan någon byggnation kan påbörjas. Metallåtervinningsföretaget Kuusakoski står berett och vill börja sin verksamhet och är samtidigt berett att ekonomiskt hjälpa till med saneringen i utbyte mot lägre hyreskostnad.

Kommunbolaget Oxelösunds fastighetsbolag har inga ekonomiska resurser att stå för övrig saneringskostnad och har vänt sig till kommunen om att bistå med sju miljoner kronor. Kommun- och ekonomichefen avslog begäran.
Socialdemokraterna tycker annorlunda. Benita Vikström förklarade att området måste saneras om det över huvud taget ska kunna användas. Det finns en möjlighet att Naturvårdsverket kan bistå med 90 procent av kostnaden för saneringen.
Men om miljösaneringen av Cefast redan påbörjats är risken stor att det inte blir så mycket från Naturvårdsverket, varnade Torbritt Bökman (m). Hon ville istället att andra etableringsalternativ utreds och hade även kritik att framföra mot Ofab och hur man redovisar saneringskostnaden i sin bokföring.

Hans Trovik (fp) ansåg det rimligt att avvakta miljödomstolens beslut om vems ansvaret för saneringen är och att kommunen inte skulle bistå med sju miljoner.
Ett privatägt bolag skulle aldrig göra så här, sa han.
Emil Carlsson (v) undrade bland annat om kommunalrådet anser det vara en kommunal angelägenhet att både betala sanering och lokalkostnad för företag som vill etablera sig i Oxelösund. Det tyckte Benita Vikström.

Pengarna behövs till annat än att betala sanering, ansåg Gunnar Söderberg (mp).
När socialdemokraterna genom Sören Carlsson såg vartåt det bar hän sa han syrligt att både moderater och folkpartister tidigare kritiserat s som företagarfientliga, men nu framstod ju de som företagarfientliga. Och vänstern har bytt sida och miljöpartiet avstår från att miljösanera.
Politik är märkligt, sa Sören Carlsson.
Han fick svar på tal.
Politik är att vilja och värna om kommuninvånarnas bästa, sa Torbritt Bökman och fick med sig alla andra partier att säga nej och istället utreda andra etableringsalternativ.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om