Politiker vill inte betala lärarpendling

I juni beslutade Oxelösunds skolpolitiker att flytta elever från en skola till en annan. En konsekvens blir att lärarna tvingas pendla mellan skolorna. Men politikerna har diskuterat om lärarna verkligen ska ha ersättning för pendlandet, enligt skolchefen Matts Andmarken.

Övrigt2004-07-30 21:36
Efter en längre utdragen process kunde till slut politikerna i utbildningsnämnden fatta beslut om ny skolorganisation. Antalet skolor är för många sett till behovet.
Därför ska Sundaskolan stängas och Breviksskolan göras om till kommunens enda högstadieskola.
Samtidigt beslutades att till höstterminen flytta alla blivande elever i årskurs sju från Ramdalsskolan till Breviksskolan. Trots kraftiga protester från elever och personal.

Konsekvensen av flytten innebär att närmare femton lärare kommer att få pendla mellan lektionerna på två skolor. Avståndet mellan skolorna är fågelvägen cirka en kilometer, men med bil drygt två.
När rektorerna gjorde en konsekvensanalays av draget att flytta eleverna blev ersättningen för pendlandet av lärarna under ett år cirka 40 000 kronor. Den tid som lärarna lägger på att pendla beräknas till en lärarårslön, 450 000 kronor inklusive skatter och avgifter.

Enligt avgående skolchefen Matts Andmarken så har politikerna med ordförande Britta Bergström (s) i spetsen diskuterat om verkligen lärarna ska ha reseersättning.
Jag förstår inte varför politikerna ska lägga sig i detta. Det finns reglementen att följa, säger han.
Britta Bergström besvarar kritiken.
Vi politiker har ett ytterst ekonomiskt ansvar.

Vad gäller ärendet om lärarna ska ha reseersättning eller ej säger hon:
I Oxelösunds finns inga stora avstånd. Avståndet mellan Ramdalsskolan och Breviksskolan är inte oöverstigligt. Har inga andra reseersättningar inom kommunen har jag svårt att se varför lärarna ska ha det.
Personalchefen inom Oxelösunds kommun Åsa Rosendahl Söder förklarar att ersättning ska utgå till den som reser i tjänsten. Vad beträffar lärarna som ska pendla ska ersättning för resor gälla på grund av förändrade arbetsförhållanden.

När Britta Bergström får höra detta säger hon:
Finns det ett avtal ska vi givetvis följa det.
Samtidigt planerar rektorn på Ramdalsskolan Conny Mindemark möjligheten att använda andra transportmedel än egen bil mellan skolorna. Han tänker för kommunens räkning köpa in några tjänstecyklar.
Det lutar åt det. Men man behöver ju inte köpa några nya, säger han.
Antalet pendlingar lärarna kommer göra mellan skolorna varierar från tre, fyra till sju gånger i veckan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om