När Nyköpingshem för fem år sedan sålde delar av sitt bestånd till Rikshem var det mot ett löfte.
– Vi har ställt höga krav på en köpare som ska vara långsiktig och ta ett bostadssocialt ansvar, sade Urban Granström då.
– Vi tar över skyldigheter och rättigheter från Nyköpingshem, sade regionchef Ola Svensson från Rikshem då.
Mindre än fyra år senare sålde Rikshem vidare de före detta allmännyttiga bostäderna till Victoria park och gjorde ett miljonklipp.
Urban Granström var inte nöjd.
– Jag har talat om för dem vad jag tycker om deras så kallade långsiktighet. Samtidigt ska man vara medveten om att man inte har kontrollen när man säljer. Så funkar det. Men jag tycker inte att de tog det ansvar de påstod sig vilja göra.
Ångrar du försäljningen så här i efterhand?
– Nej, det var helt nödvändigt. Annars hade vi inte fått det här tillskottet. Vi behöver fortsätta att producera hyresrätter och enda garantin vi har är att göra det via Nyköpingshem.
Malin Hagerström (MP) kan trots sitt eget partis invändningar mot försäljningen förstå varför majoriteten ville genomföra den.
– Tanken med hela Rikshems koncept var bra, men det är skit av dem att de inte fullföljde sitt långsiktiga uppdrag och det är pinsamt för staten.
Enligt Victoria park, som köpte de drygt 600 lägenheterna i Nyköping förra året och äger 13 000 bostäder i hela landet, tar de ett stort bostadssocialt ansvar. Dels anställer de arbetslösa som bocoacher, som ska informera om rättigheter och skyldigheter i området. Dels låter de hyresgäster bo kvar i orenoverade lägenheter om de vill, medan andra lägenheter konceptrenoveras.
Men många hyresgäster har vänt sig till SN för att berätta om hur jobbigt det är att bo intill lägenheter som renoveras. "Det är som att bo på en byggarbetsplats.", säger de och vittnar om smuts i trapphusen och borrhål i tak när byggarna i lägenheter ovanför har dålig koll på borrdjupet.
I vissa fastigheter har lägenhetsinnehavarna fått hörselkåpor utdelade efter klagomål på buller.
Problemet är också att de nyrenoverade lägenheterna dras med många små och större fel. Något som Victoria park förnekar, men som flera boende berättar om. Felen ska åtgärdas av byggarna inom en garantitid, men det drar ut på tiden.
"Jag ångrar att jag flyttade till nyrenoverat", säger Anna i gårdagens artikel. Hyran i hennes trea på 83 kvadratmeter har gått upp med 2 900 kronor till 9 400 kronor i månaden.
En motsvarande nyrenoverad trea i Nyköpingshems utbud i Brandkärr kommer att kosta 6 700 kronor, eftersom de kan ta del av statens investeringsstöd till renoveringar i socioekonomiska områden. "Vi gör det på vårat sätt", kommenterar Victoria park.
Malin Hagerström tycker att det är bra att Victoria park har alternativet att låta personer bo kvar orenoverat och hoppas att fastighetsbolaget värnar sina hyresgäster. Samtidigt hoppas hon att kommunen ska hålla hårt i allmännyttan och inte sälja ut fler lägenheter. De kraftigt höjda hyrorna hos de privata fastighetsägarna tror hon kommer att leda till ett ökat tryck på kommunens allmännytta.
För att dela på det bostadssociala ansvaret har Nyköpingshem inlett ett samarbete med privata hyresvärdar i Nyköping. Något som enligt Urban Granström fungerar bra i flera fall.
– Det är för att se vad man kan göra för personer som själva inte har förmågan att ta sig in på arbetsmarknaden. Vi vill att alla ska ta det ansvaret.
Victoria park är ännu inte med i samarbetet, men ska bjudas in.