Eftersom Spotify är en abonnemangstjänst där musiken inte lagras på den egna datorn utan strömmas från Spotifys servrar när man vill lyssna, krävs en stor tillit till tjänsteleverantören. Man äger inte några musikfiler och om utbudet av musik förändras eller tjänsten läggs ner blir lyssnaren utan musik. Detta blev tydligt för en vecka sedan då drygt 90 procent av all musik med Bob Dylan försvann från Spotify. Orsaken är inte helt klar, men klart är att för den som betalar för ett Spotify-konto varje månad för att kunna lyssna på Bob Dylan har musiken tystnat. Ingen förklaring eller ursäkt har kommit från Spotify och rättigheterna man har som lyssnare är obefintliga. Man betalar för tillgång till tjänsten, inte för enskilda låtar eller artister.
En liknande situation uppstod för en månad sedan när den amerikanska shoppingsajten Amazon drog tillbaka två e-böcker från sortimentet. Böckerna försvann inte bara från webbsajten, böckerna raderades även automatiskt från kundernas e-bokläsare. Kunderna fick visserligen tillbaka pengarna som de hade betalt, men de böcker som kunderna trodde att de hade köpt visade sig bara vara ett lån, helt utan rättigheter för läsaren.
Det ironiska i Amazon-historien är att böckerna som censurerades var George Orwells dystopiska romaner Djurfarmen och 1984. I den sistnämnda arbetar huvudpersonen för Sanningsministeriet med att censurera tidningar och skriva om historien så den passar Partiets gällande uppfattning.
För de flesta är detta inget stort problem. Alla tycker inte om Bob Dylan och har man redan läst George Orwells böcker kanske man inte köper e-boksversionen. Risken är däremot att det är den här typen av centraliserad kontroll av innehåll som kommer dominera i framtiden. Musikindustrin tycker om det, bokförlagen likaså. Om ett förlag har köpt rättigheterna till en kontroversiell bok som avslöjar missförhållanden, inom exempelvis bananodling, och gör den tillgänglig som e-bok, vad hindrar att förlaget drar tillbaka boken om det blir hotat av stämning från det kritiserade företaget?
Populära tjänster ökar risken för censur
De stora musikbolagen verkar nöjda med hur den nya musiktjänsten Spotifys har utvecklats. Både Sony och Universal har nu – i Sverige –större intäkter från Spotify än från Apples musikbutik iTunes Store, som är den mest framgångsrika musiktjänsten hittills. Det är märkligt att det har tagit så lång tid för musikindustrin att inse att affärsmodeller som fungerade innan internet fick stor spridning inte fungerar längre, men det är glädjande att en attitydförändring kan anas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!