Positivt möta människor i studiecirkel

Motorcykel och demokrati. Frihet och ansvar. Hela världen som intresse och Nävekvarn som boplats med höns, tuppar, konesiska dvärgvaktlar och papegojor på gården. Självklart är det inte Ulf-Göran Widqvist. Det är en subjektiv sammanfattning efter en timmes bekantskap och samtal.

Övrigt2005-01-14 15:47
Ulf-Göran Widqvist har fått diplom som Årets folkbildare i Sörmland 2004.
Han försörjer sig på att skriva böcker, hålla föredrag och leda studiecirklar. Ämnet är inte alltid internationell demokrati, men ofta, och han har varit på många ställen som ambassadör för demokratin med föredrag och i projekt. Många gånger i Asien och Afrika, exempelvis i en serie om Vietnam och hur landet skulle förhålla sig till den nya marknadsekonomin.
Han har ett litet bokförlag tillsammans med hustru Cajsa.
Ulf-Göran utbildade sig på 1960-talet till socialarbetare vid socialhögskolan i Göteborg. Han har jobbat inom bokbranschen i 30 år och i reklambranschen.
Så har det blivit föredrag och studiecirklar.
Tycker du om att möta människor är en studiecirkel ett positivt forum. Studiecirklar har också en viss kurativ funktion och det ger respekt för andra människors åsikter.

Ulf-Göran tillbakavisar frågan om att vi har ett mesigt debattklimat i landet.
Vi har rätt ordentliga politiska motsättningar i Sverige. Mesigheten är en myt. Men vi söker kompromisser.
Han erkänner att vi kanske inte alltid vågar uttrycka vår åsikt. Men demokratin fungerar i landet.
Vi har ett så väl fungerande system att vi blir passiviserade och proportionslösa. Demokratin fungerar. Debatten är levande genom en bra press och att det alltid finns tillgång till en röst för den som vill uttrycka något. Det vi måste diskutera är framtidsfrågorna och vad vi ska betala för.
Men han varnar för att vi ska slå oss till ro. Demokratin får inte tas för given, vi måste häva upp vår stämma, vi har ett medborgaransvar och vi måste ständigt försvara det vi uppnått. Han ser en risk i enfrågepartier utan ordentligt program.
Han menar att de som reser som ambassadörer för Sverige i demokratifrågor gör det som ska göras dit de kommer.
Jag vill hävda att vi får resultat och det finns en respekt för Sverige utomlands.

Den svenska negativa inställningen till EU men med en positiv inställning till utvidgningen finner han förbryllande. Han är tveksam till EU:s framtid med det demokratiska underskott som finns inbyggt i unionen.
Vi idylliserar vårt svenska samhälle och tror att vi är bäst i allt. Men vi är unika genom vår stora kvinnodelaktighet och det har betytt mycket i arbetet i de sociala komittéerna i EU.
Ulf-Göran kommer från Vänersborg. Han kom till Nyköping 1989 och till Nävekvarn 1992.
Där har han sina höns och fåglar. Tillsammans med hustrun åker han motorcykel. Han har tre döttrar och en son.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om