POSK värnar om prästerskapet
Allvaret i de frågor som vi tre kyrkopolitiker i landsorten väcker i vår lokala tidning understryks av att det är självaste ordföranden i POSK, Hans-Olof Andrén, som går i svaromål. Svaret är lika aningslöst och entydigt som POSKs handlingsprogram. Det finns en inre krets i Svenska kyrkan vill ha kyrkan för sig själva.
Okunnighet och ointresse är ingen merit, inte hos kyrkopolitiker och inte hos fackliga företrädare. Kyrkans förtroendevalda såväl som fackligt förtroendevalda ska vara kunniga och intresserade av hur människor har det i vårt samhälle. Den kunskapen och det intresset betyder mer än kunskap i kyrkoordning och fackliga reglementen. Man ska inte behöva veta när man ska sitta eller stå i kyrkan för att få förtroendet att arbeta för kyrkan.
Facket väljer gärna medlemmar som inte är fackligt aktiva till förtroendeuppdrag när man hittar någon som ställer upp. Inom idrottsrörelsen välkomnar man människor som vill göra en insats för att de insett att idrotten har ett fostrande och utvecklande värde för barn och ungdomar. Där finns inget krav på att man är aktiv idrottsutövare. När nu kyrkan har medlemmar som ställer upp och vill ge kyrkan en större betydelse i samhället är det något att glädjas över och ta tillvara.
Den andra frågan som vi tar upp och Andrén bemöter är POSKs förslag att biskoparna ska återfå sin rösträtt i kyrkomötet. Andrén anser att vi inte förstått kyrkans struktur när vi ser biskopen som stiftets högste tjänsteman. Visst har vi förstått.
Den kyrkans struktur som POSK värnar om är prästerskapets och inte folkets eller medlemmarnas. Biskopen är i våra ögon stiftets högste tjänsteman. På samma sätt ser vi kyrkoherden som pastoratets högste tjänsteman. Ledande tjänstemän inom stat, landsting och kommun har också ett eget ansvar vid sidan om det ansvar som de förtroendevalda har.
Vi vill inte att generaldirektörer ska ha säte i riksdagen, att landstingsdirektören ska få rösta i landstingsfullmäktige eller att kommunchefen ska ha rösträtt i kommunfullmäktige.
I vårt inlägg tog vi upp andra frågor som Andrén inte bemöter. Särskilt den som handlar om församlingsbornas rätt att bestämma över sin egen församling behöver ett klarläggande.
Men POSK-ordföranden har nog klarlagt tillräckligt mycket med sitt svar för att kyrkans medlemmar ska veta att valet den 18 september gäller om vi ska ha en sluten och odemokratisk kyrka eller en öppen folkets och medlemmarnas kyrka.
Torbjörn Jansson, Arne Johansson, Inger Lager
S-ordföranden i kyrkoråden i Trosa, Västerljung och Vagnhärad
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!