Premiär i Vårspiran för ekoodlare

När det spirar i naturen passar Gnestabygdens alla företag på att visa upp sig i Vårspiran. För ägarna till Peterslunds ekoodling så var det premiär.

Malin Schreiber bjöd besökare på syrade ekologiska grönsaker från odlingen utanför Björnlunda.

Malin Schreiber bjöd besökare på syrade ekologiska grönsaker från odlingen utanför Björnlunda.

Foto:

Övrigt2017-05-06 17:40

Under Vårspiran kunde man bland annat ta del av både kosläpp, besöka kaningård, testa golf eller smaka öl från de lokala bryggerierna. För många förknippas kanske våren framför allt med odling.

Malin Schreiber och hennes man Martin Burkett har haft en kravcertifierad ekoodling utanför Björnlunda i tio år.

– Det är tufft för oss som odlar eller har mjölkgårdar men samtidigt börjar det gå runt nu.

Många Gnestabor känner säkerligen igen deras mjölksyrade grönsaker som bland annat säljs på Coop. Annars är det färska grönsaker de satsar på, exempelvis kål, tomater, lök, kronärtskocka och sallad. Odlingarna sker även i växthus.

Under dagen var det fler nyfikna som dök upp till Peterslunds ekodling. Syskonen Edwin och Maria Björkman från Stockholm lyssnade koncentrerat till vad Martin berättade under sin guidning i växhuset, exempelvis om olika sorters jordförhållanden som purjolöken kräver.

– Jag har sommarhus i Stjärnhov och tyckte det var en kul idé att åka hit och bli influerad. Jag vill själv odla mer och gillar att det är giftfritt. Dessutom tjänar inte jag så att jag har råd att köpa ekologiskt jämt, säger Edwin.

– Fast den billiga maten är den dyraste maten med tanke på ved den egentligen kostar, inflikar Martin.

–Sant. Jag gillar devisen "Tänkt globalt - ät lokalt ", konstaterar Edwin.

Malin Schreiber sålde soppa i gårdsbutiken men hon trodde det skulle komma fler än de 30-tal som tog sig ut till gården.

– Nästa år kanske man inte ska arrangera Vårspiran samma dag som kosläpp på Ökna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om