Det råder full aktivitet i salongen på Culturum. Det är torsdag – sista repetitionen för Tessinskolans musikesteter innan lördagens premiär av Cabaret.
Just för tillfället övar man på sång- och dansnumret till "Money". Det börjar med en försiktig pianoslinga som snart får uppbackning av både blås och slagverk. Sedan är det i gång. Överallt strömmar elever in; från sidingångar och via passagerna som löper längs med bänkraderna. De sammanstrålar uppe på scenen där en genomarbetad koreografi inleds.
– Jättebra, jättesnyggt, hojtar teaterläraren och regissören Lena Malmberg, när numret nått sitt slut.
De senaste två veckorna har repetitionsperioden intensifierats för Tessinskolans musikesteter. Repliker, låtar och dansnummer har nötts in fyra dagar i veckan, från tidig morgon till sen kväll. I dag är det dags för premiär, följt av föreställningar fram tills tisdag.
Premiärnerverna är inte obefintliga.
– Jo, men det börjar kännas. Fast det känns också ganska bra, det mesta sitter, säger Philip Björnberg.
Han spelar en av de två konferenciererna som jobbar på undergroundklubben Kit Kat Club, där stora delar av musikalen utspelar sig.
– Vi är en slags röd tråd genom föreställningen, ett vakande öga. Vi iakttar vad som händer, ser förändringen och reagerar på det, berättar han.
Vad har varit den största utmaningen under repetitionerna?
– Att spela kär, säger Julia Eriksson, direkt.
– Det är känslor som ligger en så varmt om hjärtat, och jag tycker det har varit svårt att skådespela det. Nu har man ju lärt sig, men det var tufft i början, säger hon.
Hon spelar Fräulein Schneider, en förhärdad hyresvärdinna som inhyser musikalens huvudpersoner, Sally Bowles och Clifford Bradshaw.
Elin Hallberg spelar också Fräulein Schneider, fast i ett annat "lag" (eleverna är indelade i två stycken, som spelar olika datum). Hon upplever också att kärleksscenerna krävt lite extra arbete.
– Det är svårt att ta fram det, bara sådär. Man blir lätt lite fnissig, och känner sig lite fånig när man står där och trånar efter någon, säger hon och skrattar
Lena Malmberg, som har runt tjugo musikalprojekt i ryggen, är mycket nöjd med sina elever.
– Jag har en jättebra känsla. De är otroligt fokuserade och väldigt högpresterande. De tar in så mycket information, de minns och har jättebra uttryck och energi. Det kommer bli en jättefin föreställning.
Eleverna har i vanlig ordning varit med och röstat fram vilken musikal som ska sättas upp. Cabaret, som i stora drag handlar om att ta ställning mot förtryck och orättvisor, låg eleverna varmt om hjärtat, förklarar Malmberg.
– De är medvetna, och vill stå för något som känns viktigt att berätta, och inte bara göra något som är glatt och roande. Vi försöker få in alla bitar, både den roande biten, men också den oroande.