Press på kommuner att bygga vindkraft

Utbyggnaden av vindkraft i Sverige går trögt. Inte minst i Sörmland där det inte finns ett enda vindkraftverk ännu. Men nu ökar regeringen trycket på kommunerna.

Övrigt2007-01-26 00:11
Varken regeringen eller länsstyrelserna, som har i uppdrag att förverkliga regeringens politik, kan tvinga en kommun att bygga vindkraftverk. Men länsstyrelsen vill ändå försöka påverka dem att tänka i de banorna, närmast med en konferens om vindkraftplanering.
Konferensen är ett sätt att få kommunerna att intressera sig för vindkraft, berättar Torbjörg Sekse, samhällsbyggnadschef på länsstyrelsen.
Det gäller vårt gemensamma ansvar för miljön.
Hittills har intresset varit svagt i många kommuner som hänvisar till miljö- och kulturintressen som skulle störas. Men trycket på kommunerna och länsstyrelserna ökar från regeringen. Målet är att vindkraften ska producera tio terawattimmar (TWh) år 2015. I dag står vindkraften för knappt en TWh.
0,233 TWh måste enligt Energimyndigheten komma från vindkraft i Sörmland, där inget vindkraftverk finns i dag.

För att öka på utbyggnadstakten arbetar länsstyrelserna med att ta fram så kallade riksintressen i varje län. Det är lämpliga områden för större vindkraftsanläggningar som ska skyddas från annan bebyggelse.
Men i slutändan är det ändå kommunerna som avgör om det blir ett vindkraftverk eller inte. En ansökan om att bygga ett verk prövas av kommunen.
Och hittills har flera kommuner i Sörmland varit negativa till att bygga verken som kan störa både miljön och turisterna. I Oxelösunds kommun säger man fortfarande klart nej till ett vindkraftverk
i naturreservatet på Femöre.
Däremot är vi öppna för ett verk på Brannäshalvön, men där har ju SSAB verksamhet och jag tror att de vill ha marken för sig själva, säger Benita Vikström (s), kommunalråd i Oxelösund.

Nyköping och Trosas tidigare s-kommuner har tidigare visat missnöje med länsstyrelsens förslag på vindkraftsområden. Nu har de båda kommunerna borgerligt styre och tongångarna är istället försiktigt positiva.
Rent generellt handlar det om en lokaliseringsproblematik. Hittar man ett bra läge går det nog bra, säger Stefan Björnmalm (c), ordförande i kommunstyrelsens ekologiska utskott i Trosa.
Jan Carle (m), kommunalråd i Nyköping, vill inte heller sätta käppar i hjulet för planerna att bygga ut vindkraften i Sverige.
Regeringen har bestämt sig för att driva frågan, och vi är lojala mot det beslut som regeringen fattar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om