Privata alternativ kan minska klyftorna

Övrigt2001-07-02 23:01
1990-talet innebar för svenskarna att lönen efter skatt och prisökningar ökade rejält för de som fick behålla sina jobb men reporna på medaljens baksida är omfattande.
Antalet anställda som upplever negativ stress på arbetet ökar särskilt inom den offentliga sektorn, som inom vård, omsorg och utbildning, men också inom handel, hotell och restauranger. De är alla kvinnodominerade områden som drabbats hårt. Samtidigt ökar löneklyftorna mellan offentliganställda och privatanställda.
Under de senaste 20 åren har det stora lönegapet mellan kvinnor och män varit konstant. Detta trots att kvinnor hämtat in männens försprång när det gäller utbildningslängd och arbetslivserfarenhet. Det är med andra ord kvinnorna som grupp som är de stora förlorarna på arbetsmarknaden.
Sverige brukar berömma sig med att vara världens mest jämställda land. Frågan är vad socialdemokratin i allmänhet och regeringen i synnerhet gör mer än kvoterar in kvinnor i regeringen och går till val med listor som går under devisen varannan damernas?
Dessa manövrar ger dålig trovärdighet när lönegapet mellan män och kvinnor inom den politiskt styrda sektorn ökar.
En sammansättning av politiska församlingar som motsvarar befolkningen är bara ett sätt för att utplåna orättvisor mellan könen. Men det räcker inte längre med förebilder inom politiken. Det krävs även handling på betydligt fler områden och då främst inom lönepolitiken. Som det idag ser ut får människors hälsa stå tillbaka till förmån för budgetmål.
Fina siffror i representativiteten går tydligen bra, men när det börjar svida i den offentliga plånboken säger politikerna nej.
För regeringen verkar rädslan för privatiseringar och oviljan mot att någon annan än kommun och landsting skulle kunna sköta omvårdnad, skola och barnomsorg gå före strävan efter ett system som skulle kunna komma till rätta med löneproblematiken inom den offentliga sektorn. En konkurrensutsättning av den offentliga sektorn kan vara ett sätt att höja lönenivå och personaltäthet för att motverka utbrändhet och sjukskrivningar bland de kvinnor och män som arbetar där.
Att lönegapet mellan män och kvinnor ökar är intimt sammankopplat med löneklyftorna mellan offentligt och privat anställda. Att då säga nej till privata alternativ främjar inte jämlikheten på arbetsmarknaden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om