Protest mot avgiftför hörselskadade
Hörselskadade i Sörmland kommer från och med nästa år att få betala en årlig, särskild avgift för sina hörselapparater. Hörselskadades Riksförbund rasar mot landstingets beslut och kallar det diskriminering av en utpekad patientgrupp.
Vi har länge stridit för att taket ska slopas eftersom hörselapparter är ett hjälpmedel som enligt förarbetena till hälso- och sjukvårdslagen ska vara kostnadsfri, säger förbundsordförande Jan-Peter Strömgren, från Hörselskadades Riksförbund och expert i den statliga hjälpmedelsutredningen.
Sörmlands landsting har nu efter påtryckningarna, beslutat att slopa taket men inför samtidigt en egenavgift för de patienter som behöver hörselapparat.
Man ger med ena handen och tar tillbaka med den andra, säger Jan-Peter Strömgren och kallar den nya avgiften för smygbeskattning.
Den har inte täckning i lagen. Och den öppnar för en liknande beskattning av andra patientgrupper med hjälpmedelsbehov, säger han.
Hilding Eriksson ordförande i Hörselskadades förening i Nyköping är både upprörd och besviken.
Beslutet går helt i strid mot den linje vi arbetat för, säger han.
De som drabbas av avgiften är de redan utsatta, förklarar han. Som fattigpensionärerna.
Politikerna talar sig varma för jämlikhet och rättvisa och så inför man sådana här regler för en redan drabbad grupp, säger han.
Hilding Eriksson tycker också att det är obegripligt att man i vissa landsting har gratis hjälpmedel och att man i andra får betala.
Det gäller att bo på rätt ställe i Sverige om man är hörselskadad, säger han.
Förvaltningschef Britt-Marie Rönnbäck på landstinget tycker att de hörselskadade borde se vinsterna med det nya avgiftssystemet.
Nu kan den som är i behov av en avancerad apparat också få den utan att behöva betala något extra, säger hon.
Att införa egenavgiften kommer att kosta landstinget 1,7 miljoner. Att slopa alla avgifter skulle kosta ytterligare fem miljoner.
Det har vi inte råd med i dag, säger hon.
En statlig utredning pågår som ska se över avgiften för alla hjälpmedel. Utredningen ska vara klar i september 2003.
Kanske blir resultatet en lagstiftning om fria hjälpmedel men än så länge finns det inget lagstöd för att tvinga landstinget till det, hävdar hon.
Både den lokala föreningen och Hörselskadades Riksförbund meddelar att de tänker agera dels mot landstinget i Sörmland dels i riksdagen för att egenavgiften slopas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!