Råd och riktigt stöd viktigast för varslade

Alla som blir av med sitt arbete och tvingas gå till arbetsförmedlingen för att söka nytt jobb delar samma oro, samma ängslan inför framtiden. Att bli uppsagd betyder inte bara att ens försörjning reduceras eller försvinner. Individen tappar sin plats i ett av våra mest betydande sociala sammanhang. Plötsligt är det färre som frågar vad som hände i helgen, hur sommaren har varit.

Övrigt2009-09-09 05:00

Ju äldre man är, desto tyngre brukar arbetslöshet upplevas. För en anställd som tagit samma väg till jobbet i tio, tjugo eller trettio år innebär företagets varsel att ett av benen man byggt upp sitt liv på är borta. I en sådan situation riskerar vem som helst att tappa balansen.
Ersättningsnivåerna i a-kassan har, fullt naturligt, stått i fokus under lågkonjunkturen. Men det är synd att vad som händer sedan delvis kommit i skymundan. När den första chocken inför arbetslösheten lagt sig, och a-kassan börjat att betala ut arbetslöshetsförsäkringen, tenderar politiker och journalister att tappa intresset för någon som blivit av med jobbet.
När arbetslösheten övergår i vardag finns nya varsel att kommentera, nya rubriker att sätta. Gårdagens besked från Trygghetsrådet, som hjälper uppsagda tjänstemän med råd och stöd, att nio av tio får nytt jobb är därför glädjande. Drygt 70 procent av de uppsagda tjänstemännen har fått ett fast jobb mitt under finanskrisen. Många tjänstemän har dessutom gått från jobb i privat- till offentlig sektor.
Trygghetsrådet är ett samarbetsavtal mellan Svenskt Näringsliv och en rad fackliga organisationer. Rådet har dels ett arbetsgivarperspektiv, dels ett arbetstagarperspektiv. Samarbetets framgångar ger en bild av vilka individuella vinster som kan göras när arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer drar åt samma håll.
Naturligtvis. Delar av förklaringen till framgången är att lågkonjunkturen ännu inte drabbat tjänstesektorn med full kraft. Trygghetsrådets verksamhet är även koncentrerad till stora och medelstora arbetsmarknader. Det finns således anledning att tro att siffrorna försämras under 2010. Men Trygghetsrådets bevisliga effekt bör få andra fackföreningar att erbjuda liknande råd och stöd.
Inte minst flera LO-förbund måste börja erbjuda sina varslade medlemmar en bättre inkomstbortfallsförsäkring. Just nu verkar man glömma bort att bakom varje siffra i statistiken finns oro och ängslan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om