Rädda hjärnan

Övrigt2006-05-10 17:45
KRÖNIKA
!I går var det Strokedagen, en dag för att uppmärksamma en sjukdom som många kommit i kontakt med men som få känner igen de akuta symtomen för. Under dagen lanserades på flera håll i landet därför kampanjen Rädda hjärnan 112. Den uppmärksammar bland annat att behandlingsmöjligheterna med så kallad trobolys borde användas flitigare. Med trobolys finns möjlighet att lösa upp blodproppar i hjärnan, inom tre timmar efter insjuknandet. Enligt expertisen gör insatserna alltid skillnad, även om den inte alltid är dramatiskt stor.

Ambitionen med kampanjen Rädda hjärnan är att få fler att känna igen symtomen, för att snabbare kunna få den strokedrabbade under läkarvård och behandling. Plus att göra mer för att förebygga stroke, bli bättre på att i tid upptäcka dem som befinner sig i riskzonen.

För oss som har strokedrabbade anhöriga är det en välkommen uppmärksamhet för en sjukdom som sällan hamnar i fokus, men drabbar så många varje år. Det är ofta svårt att föreställa sig hur ett stroke kan förändra en människa som man känt i hela sitt liv förrän man ställs inför faktum. Varje behandlingsform som kan lindra effekterna av sjukdomen är efterlängtad.
Men, och det måste sägas, man får inte heller glömma bort eftervården. Mina erfarenheter gäller dock ett annat landsting än Sörmland. Som nära anhörig får man sällan information om vad man kan göra. Exempelvis, vilka insatser som kan hjälpa den drabbade att återvinna en del av det som slagits ut. Vad kan man kräva av vården och vad kan man göra själv?
Som anhörig blir man alltför ofta föst åt sidan, om man inte verkligen kräver att få svar och råd med all sin röststyrka och envishet. Ändå är det de närmast anhöriga som får svara för en stor del av den hjälp som den drabbade behöver i den långsiktiga eftervården.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om