För ett knappt år sedan sa alla deltidsbrandmän i Oxelösund upp sig i protest mot ett nytt avtal – och de var långt ifrån ensamma. Många av deltidsbrandmännen tog dock tillbaka sina avskedsansökningar, men i dag saknas det personer i styrkan som enbart består av deltidsbrandmän. En av lösningarna är att öka samarbetet med SSAB – som har en egen räddningstjänst.
– Vi har en del samarbete redan och nu ska det utredas vilka steg som kan tas i framtiden. Om vi kan ta det här längre för att nå kvalitets- och effektivitetsvinster, säger Patrik Kullman som är räddningschef vid Sörmlandskustens räddningstjänst.
En inriktningsförklaring tecknades i slutet av året av Oxelösunds kommun, Sörmlandskustens räddningstjänst och SSAB om att utreda förutsättningarna för ett fördjupat samarbete inom räddningstjänstverksamheten.
Vad kan det vara för samarbeten?
– Vi skulle vilja att personalen lär känna varandra och blir väl samövade. Det kan gälla även utrustning. Lokalen kan vara det första steget – att ha en gemensam brandstation. Det skulle fungera att vara hos oss. Just det skulle kunna vara en fördel för SSAB, att ha sin räddningstjänst utanför själva riskområdet, säger Kullman.
Men först ska alltså det utökade samarbetet utredas. Utredningen lär ta hela våren och någon konkret åtgärd kommer troligtvis inte att ske förrän till hösten.
– Nu när alla parter vill det här är min bedömning att det vore konstigt om inte samarbetet utökades på något sätt. Frågan är snarare hur mycket och vad, säger Kullman.
Är en sådan här lösning – att räddningstjänsten samarbetar med ett privat företag – vanlig i Sverige?
– Det är relativt vanligt. Lagstiftningen tillåter att man tecknar sådana här avtal.
Men oavsett hur det framtida samarbetet med SSAB:s räddningstjänst, som är betydligt större än Oxelösunds deltidsstyrka, blir så behöver Sörmlandskustens räddningstjänst nyrekrytera.
– Även innan massuppsägningarna var det låg bemanning i Oxelösund, och konflikten hjälpte oss inte. Vi kan inte ha den bemanning vi skulle vilja ha och har nyrekrytering på gång av deltidsbrandmän, eller räddningstjänstpersonal i beredskap, som de heter nu. Oavsett finns det möjlighet att ta in nya intresserade.