Ranelid drog rekordpublik

En till brädden fylld Hellmansk gård, en nylansering och en kontroversiell Björn Ranelid. Det är receptet för att slå publikrekord när det i går kväll var dags för sommarens sista läslustkväll.

Övrigt2002-08-26 22:43
Kön ringlade sig lång utanför Café Hellmans igår kväll. Författaren och debattören Björn Ranelid lockade så många åhörare att det gamla publikrekordet rök med hästlängder. Och han gillade det.
Tryck in så många ni kan bara. De kan sitta ända framme vid mina fötter, jag vill inte att några ska bli kvar utanför, sade Björn Ranelid.
För det är publiken och läsarna som driver honom. Han är fullbokad till mars nästa år och han trivs med att tala inför folk och med att slå publikrekord.

Det stimulerar mig. Jag får mycket tillbaka av min publik och vill ha ett organiskt förhållande med dem.
När han håller sina framträdanden sker det utan manus. Alltid.
Jag vill ha något av jazzmusikerns frihet, så fort man använder manuskript blir man mer ofri och det passar inte mig.
Att intervjua Björn Ranelid är ganska lätt, han sköter liksom sig själv och har en åsikt om det mesta. Om kändisar till exempel. Just ordet kändis vill han inte veta av, det är fult och han förstår inte vad det innebär. Det upprör honom att det skrivs mer om dokusåpastjärnor än om duktiga författare, musiker och andra som verkligen gjort något.

Dokusåporna tillför oss ingenting, de borde utplånas!
Han tycker också det är märkligt att till exempel Anna Nicole får större rubriker än till exempel Håkan Lans.
Håkan Lans? Jo, det är svensken som uppfann datormusen som används över hela världen. Han får inga rubriker, men det får Anna Nicole som inte gjort mycket mer än förstorat brösten, gift sig med en gammal man och ärvt hans förmögenhet.
Det är perverst. Helt sinnessjukt faktiskt!
Det är sorgesamt när duktiga musiker är mindre kända än de som är med i Robinson. Världen håller på att förvandlas till något konstigt och journalisterna är till hundra procent skyldiga till detta förfall!

Det är mycket som upprör honom, inte bara den nya tidens kändisar, utan även nazism och rasism. I sin purfärska bok David Puma och drottning Silvia utspelar sig stora delar av handlingen i Rinkeby ett område i Stockholm som många har fördomar om. Där samlas alla världens nationaliteter på en kvadratkilometer.
Hittar man inte till Rinkeby är det bara att följa stubintråden från Rosenbad, säger Ranelid.

Den första svenska romanen som skrivits om Rinkeby handlar om en brasiliansk kvinna vid namn Ester och hennes son David. Ester är prostituerad och kommer från Sao Paolo, men lockas till Småland och Sverige av Axel Åkare.
Axel får göra något som inte brukar ske mellan prostituerade och kunder han får kyssa Ester.
Men Axel åkare visar sig vara en otrevlig typ, och när Ester inte står ut med hans förnedring längre flyr hon och David till en Iransk kvinna i Rinkeby.
Boken släpps först i slutet av september, givetvis med presskonferensen förlagd till Rinkeby, men redan igår kväll fick Nyköpingsborna chansen att lägga vantarna på de 45 exemplar som Björn hade med sig direkt från tryckeriet. Redan innan Björn hade hunnit öppna munnen var nästan alla sålda.
David Puma och drottning Silvia är Björn Ranelids 19:e bok på lika många år. Innan debuten kom 1983 skrev han varje dag i 14 år för att bättra på sitt språk.
Jag är inte torr bakom öronen än. Jag har mycket kvar att lära mig och jag lär mig något nytt varje dag, säger Björn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om