Rätt till kunskap, frihet att välja

Valfriheten är för alla. Den är inte ­exklusiv, det ska bara kännas så. ­Makten att välja är personlig och ­ställer krav på större lyhördhet i alla ­offentliga ­system.
Lagen om valfrihet, LOV, är den ­viktigaste utvecklingen av skatte­finansierade tjänster på mycket länge.

Övrigt2011-10-11 05:00


I Sörmland har vi sett hur LOV:en redan har fått effekter för sjukvården. Landstingen kan inte längre att beordra medborgarna att ställa sig i kö med mössan i hand (SN 7/10) – tack vare regeringens reform. Om sörmländsk vård inte levererar i tid och med kvalitet kan medborgarna alltid vända sig någon annanstans, som Motala.
En kommande forskningsrapport visar att inget landsting får godkänt för det underlag som ges till medborgarna när de ska välja vårdgivare (DN 10/10). Informationssystemen är illa organiserade eller ogenomtänkta. Det visar hur ovana offentligt styrda organisationer är vid att utgå från vårdmottagarens synvinkel, det är nära till politikens eller produktionens. Det är talande att det krävs en särskild, nyinrättad myndighet – Vårdanalys – för att stärka och värna patient- och brukarperspektivet inom vården.
Om valfriheten reduceras till ett val i blindo minimeras den positiva effekten av fler utförare och mångfald i utbudet. För den som väljer måste det vara tydligt att det finns skillnader mellan alternativen.
Som princip förtjänar valfriheten alltid att försvaras. Särskilt mot de krafter som försöker få tillbaka system baserade på offentliga monopol, där makt går fö re medborgare och privata entreprenörer ska motas ut.
Det är inte detsamma som att säga att valfrihetsreformerna är färdiga eller fulländade. Politiker får aldrig vara rädda för att syna effekter och erfarenheter i sömmarna; det krävs för att finna felkällor och formulera bättre fungerande system.
Valfrihetsförespråkare måste konsekvent bejaka rätten att välja från ett medborgarperspektiv, utifrån individens personliga önskemål. Den som ska välja ska ha en rimlig mängd relaterad information att tillgå om vad som skiljer alternativen åt, vilka resultat som finns ifråga om kvalitetsmätningar, brukar- eller kundnöjdhet – och så vidare. Kvalitetsupplysning måste gå hand i hand med kvalitetskontroll.
Sist men inte minst ligger det i medborgarens intresse att det aldrig ska vara byråkratiskt krångligt att byta en utförare mot en annan.
Så byggs en starkare valfrihet för alla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om