I den idealiska lärandemiljön möts varje enskild elev som en individ, inte som en schablonbild av den ena eller andra kollektiva definitionen. Detta är lättare att skriva än att genomföra i praktiken.
Det finns alltid andra faktorer som påverkar, medvetet eller omedvetet. Hur gärna den bemötande parten än vill vara opåverkad av allt annat.
Vi har nog alla hört generaliseringar om hur pojkar och flickor beter sig i skolan. Flickor är lugna, pojkar är vilda. Flickor är ambitiösa, pojkar är lata. Trots att det, om man tittar lite mer noggrant, även finns gott om vilda flickor och ambitiösa pojkar. Vissa påstådda skillnader mellan pojkars och flickors lärande och beteende i skolmiljöerna är mest av allt fördomar.
Annat går att belägga rent statistiskt. I dag presterar flickor bättre än pojkar i skolan, men de mår sämre och känner sig mer stressade. De identifierade problemen måste skolan förhålla sig till och motverka.
I morgon kan det visa sig att andra skiljelinjer är de mest framträdande. Då krävs andra insatser.
Delegationen för jämställdhet i skolan, som i måndags kom med sitt så kallade slutbetänkande, vill att skolan ska bli bättre på att ta till vara goda exempel och kunskaper om hur man bryter könsnormer som inverkar hämmande på utbildningskvaliteten. Budskapet är att skolans jämställdhetsarbete måste gå från projekt till vardaglig verksamhet. Delegationen vill dessutom ge Skolinspektionen ett tydligare uppdrag att uppmärksamma och motverka trakasserier och diskriminering i skolan.
Inte heller delegationens förslag kommer att lösa alla skolans jämställdhetsproblem. Men de kan säkert bidra till att bryta en del negativa mönster.
Under skoltiden formas mycket av det jag som träder in i vuxenlivet. Barn blir tonåringar. I klassrummet sitter en mängd unga kvinnor och unga män som även ska förhålla sig till varandra.
Skolan kommer aldrig att vara könsneutral i så motto att inga skillnader mellan könen uppstår. Målet är inte en taktfast militärparad. Men skolan ska vara en jämställd plats, där unga män och kvinnor får tillgång till samma utbildningskvalitet och bemöts som individer. En miljö där ingen får en schablonbehandling.
Rätten att slippa och skippa schablonerna
Den jämställda skolan behöver inte nödvändigtvis kännetecknas av en kamp mot stereotypa beteenden.Den jämställda skolan måste framför allt kännetecknas av att pojkar och flickor har likvärdiga förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen – i en miljö där könsnormer inte påverkar resultaten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!