Rebecka lär sig hantera kris

Rebecka har alltid velat jobba med människor, speciellt hjälparbete. Hon ville dessutom känna att hon gör något. På internet hittade hennes mamma en utbildning som passade Rebecka Grundin, Nyköping och Torpshammar, perfekt.

Övrigt2006-03-30 16:51
Hon går en internationell beredskaps- och fältinsatsutbildning, en gymnasieutbildning inriktad mot förebyggande av naturkatastrofer.
Utbildningen är samhällsprogrammet med påbyggnad av akutsjukvård, eftersök, krigspsykologi, skogsbrandsbekämpning som upptar ungefär 30 procent av studietiden, berättar Rebecka.
Det är den enda skolan i världen med denna breda utbildning.
Skolan har samarbete med ett räddningsteam i Knoxville i USA där eleverna får träna och åka med på olyckor. Skolan har också ett samarbete med Kanada för utbildning vid skogsbränder.

Skolan startade 1999 och är en del av Bobergsgymnasiet i Ånge men ligger i Torpshamar. Kurserna utvärderas och förändras för att alltid ha med det bästa och eleverna är alltså en del av utvecklingen av undervisning och innehåll.
Killar och tjejer gör samma sak, förklarar Rebecka. Exempelvis det kanadensiska skogsbrandtestet där vi skulle gå fem kilometer med 20 kilos packning under 45 minuter. Jag klarade det med 25 sekunder tillgodo. Viljan är det viktigaste, menar Rebecka.
Det blir mycket resor och lärarna letar upp miljöer för att kunna träna på det mest realistiska sättet.
Vi får också tillfälle att använda de senaste materialet. Engelska och internationella termer används för att vi ska känna oss hemma om vi kommer ut på ett uppdrag.

Eleverna kan användas vid exempelvis eftersök av försvunna personer och vid skogsbränder.
Utbildningen är kul, säger Rebecka. Men lärarna pressar oss ibland. Vi har fått göra uppgifter när vi varit trötta. Det har inte gått så bra alltid, men då lär oss saker, om oss själva och varandra.
Utvecklande och bra för självförtroendet, tycker Rebecka.
Vi lär oss att ta ansvar för varandra och att lita på varandra, även om vi inte alltid umgås med varandra.

I krusen ingår krispsykologi och som tillval psykologi.
I krispsykologin får man lära sig hur man behandlar krigstrauman och andra trauman.
Efter grundutbildningen kan man fortsätta sin utbildning som brandman, sjuksköterska och sådant för att kunna vara med i insatsgrupper.
Rebecka gör ett projektarbete i ett team som handlar om organisationen Earthwalker och Kambodja.
Vi försöker samla in pengar till organisationen i Kambodja. Bland annat ska jag sälja bröd på torget i Nyköping.
Earthwalker är något Rebecka kan tänka sig fortsätta med när hon är klar med studierna i Torpshammar utanför Sundsvall.
Jag vill gärna jobba med något hjälparbete, se skillnaderna i världen och känna att jag gör något, det är viktigt för mig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om