Recension: Spela och lyssna ska vara roligt

Blockflöjten var en gång ett viktigt och virtuost instrument. Den spelades från medeltiden och in på 1700-talet, då den gradvis ersattes av traversflöjten. För Dan Laurin är blockflöjten fortfarande viktigast, och han har ägnat sitt liv åt allt som finns för olika varianter. I lördags var han och hans cembalospelande fru Anna Paradiso gäster hos Filharmoniska Sällskapet. Roligt!

Efter paus dirigerade Dan Laurin orkestern i Mozarts mycket berömda Divertimento i D-dur och tog fram en hel del drag från barocken i detta ungdomsverk. Mer än så hann jag inte höra.

Efter paus dirigerade Dan Laurin orkestern i Mozarts mycket berömda Divertimento i D-dur och tog fram en hel del drag från barocken i detta ungdomsverk. Mer än så hann jag inte höra.

Foto:

Övrigt2019-01-27 17:30

Som väntat lät det fantastiskt om hans flöjt i Telemann-sviten som inledde. Långa toner tillät han sig att klangfärga, och när det gick snabbt trillade sextondelarna fram lätt och länge. Show är en självklar ingrediens i Dan Laurins musicerande, annars kan det kvitta, om det inte är roligt att leva och lyssna.

I Golovinmusiken av Johan Helmich Roman, som vi fick elva satser av, hördes allt tonsättaren lärt sig, hemma och i London hos Händel. Här satt Dan Laurin ner, färgade klangen i tuttina och var solist i delarna för bara stämledarna, vilket gav fin omväxling, ibland rentav djupsinne.

Dagens gäster hade lärt ut hur fransk barock inte lät som italiensk, inte heller som tysk, men att man på 1700-talets första halva lånade och även av folklig dansmusik.

Det märktes också hur orkesterns tjugo stråkar hade haft roliga repetitioner. Ibland hördes lite nervöst spret, men oftast spänst och mycket fin samklang, och som allra bäst ett härligt klös i rejouissance-satsen. Imponerande!

Barockkonsert

Solist och ledare: Dan Laurin

Cembalo: Anna Paradiso Laurin

Filharmoniska Sällskapets stråkar

Culturums konsertsal

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!