Regelgudarna 
måste vara tokiga

Övrigt2012-12-29 05:00

SEB:s företagarpanel visar på viss tillväxtoptimism bland små och medelstora företag. Det är ett glädjande budskap så här inför det nya året. Samtidigt visar Näringslivets regelnämnds (NNR) undersökning att fler företagare upplever det som om det har blivit krångligare att följa statliga regler än enklare.

Nog finns där vissa felkällor, som att 2012 har varit ett tuffare år än det föregående exempelvis. Kostnadsdrivande pappersexercis kan uppfattas som ett större problem i motgång än vid tillväxt. Likväl är budskapet tydligt.

Att minska det offentliga regelkrånglet framstår som ett Sisyfos-arbete. I fjol kom lovande signaler om att kraven på enklare regler och mindre krångel började få genomslag i företagarnas verksamhet. Det var ett äntligen efter många års envetet regeringsarbete i ämnet.

I år verkar allt ha tagit ett steg tillbaka. Sisyfos, den mytologiska figuren som av gudarna dömdes till att i evighet rulla ett klippblock upp för ett berg bara för att se det rulla ned igen och få börja om, hade känt igen sig på näringsdepartementet.

Näringsminister Annie Lööf är för all del inte Zeus, men hon måste förmå sina ministerkamrater att inpränta allvaret i alla led. För det är inte bara hennes departement som måste förenkla regler och avstå från att lägga till kostnadsdrivande nya. Det gäller alla departement och myndigheter.

Kostnaden för nyskapat krångel syns sällan i offentliga redovisningar eftersom notan går till de enskilda företagen. Nyttan i att ta bort en regel när två nya okontrollerat tillkommer är som bäst tveksam. Dessutom tillkommer EU-baserat och kommunalt krångel. Regeringen har nu gett Tillväxtverket i uppdrag att ta fram metoder för att tillförlitligt kunna mäta företagens administrativa kostnader och dessutom peka på hur företagens kontakter med centrala myndigheter kan bli enklare och smidigare.

NNR:s mätning visar att ungefär varannan företagare anser att enklare regler har mycket eller ganska stor betydelse för att det i framtiden skall gå bra för företaget. För varje onödigt byråkratiskt moment som varje företag måste utföra, ökar kostnaderna utan att det skapas några nya intäkter. Det slår mot affärer och verksamhet.

Att minska regelbördan för företagen är ingen fix idé eller ett hippt påhitt – det är en överlevnadsfråga. Även för regeringar som anser att jobb och företag i en stark privat sektor är det goda samhällets livsnerv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om