Regional makt ger bättre rovdjurspolitik

Licensjakten på varg väcker känslor. Rovdjursförvaltningen har alltid varit en känslig fråga. Redan på den första dagens vargjakt fälldes lejonparten av de tillåtna djuren, i de stora varglänen var jakten över på ett dygn.
Om vi menar allvar med att beslut ska tas så nära de berörda medborgarna och ­miljöerna som möjligt är den nuvarande rovdjurspolitiken rätt väg att gå.

Övrigt2010-01-04 05:00

Att över 20 vargar skjuts ur en begränsad stam kan förstås kännas som ett omfattande ingrepp. För den som lever långt ifrån den miljö som påverkas av rovdjur, är det lätt att idyllisera kring varg och vovve i skogen. Vilda väsen möter tamdjur. Men det är aldrig gulligt, mestadels bara brutalt och blodigt.
MUF-ordföranden Niklas Wykman står nu på barrikaderna tillsammans med Naturskyddsföreningen och anklagar regeringen för att ha fallit för jägarlobbyn. Tyvärr är detta mest att jaga populistpoäng i urbana miljöer. För om vi inte ska tvångsförflytta hundägare, förbjuda djuruppfödning eller utrota rovdjursrevir, krävs det en funktionell rovdjursförvaltning.
Bedömningar och beslut om exempelvis skydds- och licensjakt på varg har förts ned på regional nivå, där det finns en reproducerande vargstam. En viltförvaltningsdelegation, med landshövdingen som ordförande, ska hantera de regionala rovdjursfrågorna. I delegationen ska politiker såväl som representanter för olika samhällsintressen ingå, även naturskyddsorganisationer. Fakta och bedömningar ska vägas mot varandra. Det är en i grunden sund ordning.
Ett vanligt argument mot den tidigare rovdjurspolitiken var att det var skrivbordspolitik från storstadsmyndigheter. Det skapade onödiga motsättningar mellan stad och land, mellan ideologi och vardag. Nu finns i stället utrymme för lokal insyn och påverkan.
Men det är ingalunda givet att vi ska ha licensjakt på varg. Syftet är att nå en genetiskt friskare vargstam. Regeringen underströk också i sin proposition att skyddsjakten den här vintern ska riktas just mot revir med inavelsproblem.
I gengäld ska upp till 20 vargar över tid tillföras den svenska vargstammen för att öka den genetiska variationen. Men det har tappats bort i debatten.
Däremot måste det tas krafttag mot risken att fler djur fälls än vad som är tillåtet. Kvoten i Dalarna riskerade att överskridas - på en dag. Det krävs alltså en allt mer effektiv kommunikation mellan jaktlag och myndigheter – och det är ett ansvar som de regionala viltförvaltningsdelegationerna både måste axla och vårda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om