Enligt SMHI:s mätningar, baserade på siffror från olika väderstationer i östra Sörmland, har det i september regnat uppemot 70-90 millimeter i SN-området.
Lokalt har det sett ännu värre ut. På lantbrukaren Mårten Anderssons gård Sörkärr, strax utanför Nyköping, har regnmängderna landat på mellan 140-160 millimeter de senaste fyra veckorna. Det har ställt till stora bekymmer för Andersson, som livnär sig på sin potatis- och spannmålsodling.
– Det är ju inte roligt, det är ändå en hel årsinkomst som ligger kvar här ute, säger han, och fortsätter:
– Förlorat är det inte, men det blir nog en reducerad skörd. Regnet spolar bort jorden så ljuset kommer åt potatisen, och då blir det grönfärgning.
Ett annat problem är att stora mängder regn leder till en förtätning av jorden. Med det följer syrebrist för potatisen, förklarar Andersson, vilket i sin tur gör att potatisen ruttnar.
I dagsläget är det en påtagligt ledsen potatisodling som präglar de fem hektar som Andersson visar upp för SN. Blasten i de fåror där plantorna ännu inte skördats är mörk och hängig, och på marken vid de tomma fårorna är det tydligt hur blött och lerigt det är. Att köra med tröskan är inte att tänka på.
Andersson har dock inga planer på att kasta in handduken. Han siktar på att ta upp allt. Hur det därefter går med lagringen återstår att se. Där finns det också orosmoment.
– Partierna kan krackelera under våren, beroende på de skador som uppkommit nu. Man strävar ju efter att lagra in torr potatis utan massa jordpartiklar på. Det kan man nog tvärglömma i år. Det blir jord och fukt kvar.
Med det riskerar man rötor, förklarar han, och silverskorv; en slags svampsjukdom som uppkommer genom fukt.
Situationen ser likartad ut för alla lantbrukare i området, förklarar Andersson. Han är ensam potatisodlare, men spannmålsodlare finns det fler av. Där har många mycket kvar att göra, så även Andersson.
– Vi har den delen också, det är inte färdigtröskat och vi har inte kunnat så något än, säger han.
Om vädret inte vänder så kommer det innebära en ordentligt smäll rent ekonomiskt.
– Det går ju inte att tappa hundratusentals kronor utan att det blir kännbart. Lantbruket har redan en pressad ekonomi, och börjar man förlora sexsiffriga belopp så tar det ju ännu hårdare.
Som tur är ser väderförhållandena goda ut. SMHI har meddelat att ett högtrycksbetonat väder är på ingång nästa vecka, med temperaturer upp mot arton grader.
– Kommer det här vädret som de pratar om, då har vi kanske sju eller åtta dagar på oss då allt ska göras. Får vi bra väder så är det bara att köra på alltså, säger Andersson, som trots uppförsbacken håller modet uppe.
– Det blir blött och det blir torrt, så är det ibland. Men man har ju alltid rett ut det på något sätt.