Reinfeldt ger folkpartiet möjligheten att säga ja

Övrigt2005-08-14 17:36
Medan Göran Persson kom tomhänt till Björkvik och såg ut som om han helst hade velat stanna kvar i svampskogen, hade Fredrik Reinfeldt korgen full med ätliga uppslag riktade till den borgerliga Alliansen. Moderatledarens sommartal i Vaxholm var en tydlig signal om att det nu är dags att fördjupa samarbetet och bli eniga även om den ekonomiska politiken.


Centerledaren Maud Olofssons initiativ till Högforsmötet förra hösten är den viktigaste händelsen i svensk politik, sedan Reinfeldt för ett år sedan på allvar började visa intresse för de övriga borgerliga partierna. Det har resulterat i gemensamma uppgörelser på en rad olika områden och lägger en solid grund för ett borgerligt maktskifte efter valet 2006.


När partiledarna träffas hos Göran Hägglund i Småländska Bankeryd är det inte enbart ersättningsnivåerna i sjukförsäkringssystemen som kommer att stå på dagordningen. För att det ska löna sig bättre för såväl ensamstående mammor som akademiker i karriären att arbeta och utbilda sig behövs en rejäl förändring i skattesystemet. Även om moderaternas förslag att sänka inkomstskatterna med 50 miljarder kronor verkar magstarkt krävs både nya lösningar och kompromissvilja.


I ett brev till partiledarna framgår att moderaterna inte har låst sig för någon modell så länge man är överens om att det ska löna sig bättre att arbeta än att inte göra det. Ett av förslagen, att sänka taket i sjukförsäkringen, är särskilt intressant. Det har fördelningspolitiska fördelar och innebär att man inte behöver införa fler karensdagar eller göra kraftiga sänkningar i ersättningsnivåerna. Systemet påminner om centerpartiets grundtrygghetsmodell som bygger på att du alltid ska klara dig - men inte mycket mer - tvärtemot folkpartiets traditionella uppfattning om att man ska kunna behålla en i stort sett oförändrad inkomst vid sjukdom eller arbetslöshet.


Reinfeldts utspel sätter framför allt press på det trilskande folkpartiet som hittills har visat sig ovillig att göra upp om den ekonomiska politiken. Centerpartiet och kristdemokraterna har redan visat sin kompromissvilja. När folkpartiet i veckan håller landsmöte i Göteborg duger det inte längre med att bara säga nej. Antingen får Lars Leijonborg fritt mandat att förhandla med de övriga borgerliga partiledarna eller så måste folkpartiet komma med ett eget förslag som stärker arbetslinjen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om